Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Bílá, Havlová a ďalší vyzvali na urýchlené vrátenie majetku cirkvi

Lucie Bílá Foto: TASR/Pavel Neubauer

Výzvu podľa Českého rozhlasu podpísali napríklad speváčka Lucie Bílá, herci Dagmar Havlová, Jiřina Jirásková, Ivan Trojan či Pavel Kříž.

Praha 8. augusta (TASR) - Štyridsiatka známych českých predstaviteľov z radov umelcov, vedcov a podnikateľov vydala dnes spoločné vyhlásenie, v ktorom sa vyslovila za napravenie krívd, ktoré komunistický režim spáchal na cirkvi a veriacich.

Výzvu podľa Českého rozhlasu podpísali napríklad speváčka Lucie Bílá, herci Dagmar Havlová, Jiřina Jirásková, Ivan Trojan či Pavel Kříž, režisér Jiří Strach, huslisti Václav Hudeček a šéf súboru Hradišťan Jiří Pavlica alebo maliar a ilustrátor Adolf Born.

Signatári výzvy zdôraznili, že prínos cirkvi pre spoločnosť je nesporný a parlament by mal urýchlene schváliť zákon o cirkevných reštitúciách. Pripomenuli však, že nikdy nebude možné vrátiť všetko.

Zákonom o majetkovom vyrovnaní sa s cirkvami sa dnes zaoberal Ústavnoprávny výbor Senátu ČR, ktorý podľa očakávania odporučil Senátu jeho zamietnutie. Senát sa ním bude zaoberať na budúci týždeň a vzhľadom na to, že v hornej komore parlamentu má ČSSD kritizujúca vládny návrh väčšinu, očakáva sa, že návrh zamietne, oznámil spravodajský server Novinky.cz.

Vláda navrhla vrátiť cirkvi približne polovicu skonfiškovaného majetku v hodnote asi 75 miliárd Kč; za zvyšok by mali dostať počas 30 rokov finančnú náhradu vo výške 59 miliárd Kč, navýšenú o infláciu.

Signatári dnešnej výzvy si želajú, aby sa cirkevné reštitúcie nestali predvolebnou témou, "politickou a ideologickou zbraňou" v nadchádzajúcich krajských voľbách. Sociálna demokracia už totiž avizovala, že na nich postaví svoju predvolebnú kampaň, informovala spravodajská televízia ČT24.