Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bilčík: Ak Moskva zasiahne v Bielorusku,bude to hrozba aj pre Pobaltie

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET bol poslanec Európskeho parlamentu (SPOLU/EPP) Vladimír Bilčík. Foto: Tablet.tv

V Bielorusku dorástla nová generácia ľudí, ktorí chcú žiť inak, vypýtali si to vo voľbách a pýtajú si to v uliciach, myslí si V. Bilčík.

Bratislava 4. septembra (Tablet.tv) - Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET bol poslanec Európskeho parlamentu (SPOLU/EPP) Vladimír Bilčík. „Vždy, keď vznikol konflikt v susedstve Ruska a Rusko sa doň zapojilo, neviedlo to k riešeniu, ktoré by bolo mierové, bez násilia a použitia vojenských prostriedkov... Nesmieme dovoliť, aby Rusko hralo dominantnú úlohu v snahách o urovnanie situácie v Bielorusku,“ vyhlásil na margo prípadného zásahu Moskvy V. Bilčík.

Ako uviedol, „Moskva nesmie zasahovať v Bielorusku, pretože dôsledky zásahu by boli rovnako podstatné a možno aj podstatnejšie, než boli v prípade Ukrajiny... Pokiaľ Rusko zasiahne silovým spôsobom, podstatne to zmení aj náš vzťah k Moskve“. Podľa V. Bilčíka „to, ako sa zachováme k Bielorusku, je veľmi podstatné aj pre našich európskych partnerov – Litvu, Lotyšsko, Estónsko, ktoré sú v bezprostrednom susedstve Ruska.“

Ak dovolíme Rusku, aby si v Bielorusku urobilo čokoľvek bez toho, aby to malo dôsledky, tak to bude znamenať reálnu hrozbu pre čokoľvek, čo by sa mohlo stať v Pobaltí,“ tvrdí V. Bilčík.

V Bielorusku dorástla nová generácia ľudí, ktorí chcú žiť inak, vypýtali si to vo voľbách, pýtajú si to v uliciach a je extrémne dôležité, aby sme ich v tomto úsilí podporili, myslí si V. Bilčík. Podľa neho však bude Bielorusko „behom na dlhšiu trať“ a môže sa dostať do „venezuelského scenára“. V Európskom parlamente sa podľa neho diskutuje o tom, ako sa postaviť ku Svetlane Cichanovskej, ktorú pozvali aj na zasadnutie zahraničného výboru a ktorú považujú za „legitímne uznaného lídra na základe procesu, ktorý sa udial v uplynulých týždňoch“.

Poslanci EP začali venovať dianiu v Bielorusku zvýšenú pozornosť po tom, ako dal bieloruský prezident Alexander Lukašenko pred prezidentskými voľbami zatknúť viacerých opozičných kandidátov, uviedol V. Bilčík. „Boli tam očakávania, že tie voľby môžu byť iné, ale nikto nečakal, že také množstvo ľudí vyjde do ulíc,“ tvrdí poslanec EP.

Myslím si, že Bielorusko bude veľkým testom našej susedskej politiky, ale aj našej schopnosti vysporiadať sa s Ruskom a hlavne praktickým spôsobom pomôcť ľuďom v Bielorusku,“ uviedol europoslanec.

"Teší ma rázna a rýchla reakcia slovenskej diplomacie," dodal V. Bilčík, ktorý podľa svojich slov oceňuje, že slovenská zahraničná politika má jasnú a pevnú kotvu a robí to nielen v deklaratívnej rovine, ale je ochotná do pomoci aj investovať.

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom, dozviete sa viac nielen o tom, ako Európska únia reaguje na dianie v Bielorusku.