Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Europoslanec Bilčík bude na misii v Čiernej Hore zastupovať EP

Vladimír Bilčík, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Slovenský europoslanec, ktorý je šéfom Delegácie EP pre vzťahy s Čiernou Horou, vystúpi s prejavom v čiernohorskom parlamente, v ktorom zhodnotí výsledky občianskeho zhromaždenia.

Brusel 3. novembra (TASR) - Slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU) bude vo štvrtok zastupovať Európsky parlament (EP) v Čiernej Hore v rámci pracovnej cesty na najvyššej politickej úrovni.

Bilčík v stredajšom stanovisku pre médiá spresnil, že EP spoločne s čiernohorským parlamentom minulý týždeň spoluorganizovali občianske zhromaždenie, na ktorom sa zúčastnilo 53 náhodne vybraných občianok a občanov Čiernej Hory, aby priamo hľadali riešenia pre boj s korupciou na západnom Balkáne.

Slovenský europoslanec, ktorý je šéfom Delegácie EP pre vzťahy s Čiernou Horou, vystúpi s prejavom v čiernohorskom parlamente, v ktorom zhodnotí výsledky občianskeho zhromaždenia, ako aj proces prípravy Čiernej Hory na členstvo v EÚ. Ide o prvú misiu Európskeho parlamentu v tejto západobalkánskej krajine od vypuknutia pandémie koronavírusu.

Delegáciu Európskeho parlamentu okrem Bilčíka, ktorý je súčasťou politickej frakcie ľudovcov (EPP), tvoria aj holandský europoslanec Thjis Reuten z tábora socialistov (S&D) a nemecký poslanec Daniel Freund z frakcie Zelených.

Okrem diskusie s účastníkmi občianskeho zhromaždenia a zástupcami občianskej spoločnosti sa europoslanci stretnú s prezidentom Milom Dukanovičom, premiérom Zdravkom Krivokapičom a predsedom parlamentu Aleksom Bečičom.

Občianske zhromaždenie v Čiernej Hore malo podľa Bilčíka podobný formát ako občiansky dialóg v rámci Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE), keďže na oboch priamo diskutujú občania a v spoločnom dialógu formulujú riešenia pre konkrétne spoločenské problémy. Tento model priamej občianskej demokratickej participácie bol v Čiernej Hore prvýkrát vyskúšaný mimo členských krajín EÚ.

Bilčík je jediným zo 14 slovenských europoslancov, ktorý je súčasťou 108-členej delegácie EP sledujúcej výsledky občianskych pracovných panelov v rámci CoFoE.