Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Bilčík šéfuje medziparlamentnému zasadnutiu EÚ - Čierna Hora

Na archívnej snímke Vladimír Bilčík. Foto: TASR – Jakub Kotian

S kolegami bude hovoriť aj o slobode médií, vrátane vyšetrovania a stíhania osôb zodpovedných za útoky proti novinárom.

Brusel/Podgorica 25. februára (TASR) - Dvojdňové medziparlamentné stretnutie medzi Európskym parlamentom (EP) a parlamentom Čiernej Hory (Skupština) sa začalo v utorok v čiernohorskej metropole Podgorica. Rokovania za EP vedie slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU-OD) z frakcie Európskej ľudovej strany (EPP).

Bilčík v stanovisku pre TASR pripomenul, že výsledkom rokovaní bude prijatie spoločného stanoviska.

Bilčík, ktorý je predsedom delegácie EP pre vzťahy s Čiernou Horou, spresnil, že ide o jedno z medziparlamentných stretnutí na základe Stabilizačnej a asociačnej dohody. V poradí už osemnáste medziparlamentné stretnutie je prvé v novom zložení EP a posledné pred jarnými parlamentnými voľbami v Čiernej Hore.

"Je mi veľkou cťou rokovať s našimi parlamentnými kolegami v Podgorici. Čierna Hora je lídrom v rozširovacom procese, vnímame to a svedčí o tom aj silná účasť Európskeho parlamentu na tomto stretnutí. Od našich partnerov očakávame konkrétne a hmatateľné výsledky v kľúčových oblastiach právneho štátu. Tieto kľúčové reformy budú naďalej rozhodujúce pri určovaní rýchlosti vstupu Čiernej Hory do EÚ," uviedol europoslanec pred začatím rokovaní.

Dodal, že s kolegami bude hovoriť aj o slobode médií, vrátane vyšetrovania a stíhania osôb zodpovedných za útoky proti novinárom, lebo na zvýšenie nezávislosti a efektívnosti všetkých súdnych inštitúcií a na dosiahnutie pokroku v boji proti korupcii a organizovanému zločinu na všetkých úrovniach je potrebné ďalšie a trvalé úsilie.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)