Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Svet už vie, kto zabil Usámu bin Ládina. Bol to Rob O'Neill

Rob O´Neill Foto: thepunditpress.com

Podľa The Daily Mail je O'Neill veteránom, ktorý sa rozhodol prehovoriť po strate armádnych výhod, keď opustil SEALs po 16 rokoch služby namiesto odslúženia plných 20 rokov.

Sydney/Washington 6. novembra (TASR) - Príslušník elitnej jednotky amerického námorníctva Navy SEALs, ktorý tvrdil, že v máji 2011 zastrelil počas tajnej akcie v pakistanskom Abbottabade vodcu teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina, bol identifikovaný ako Rob O'Neill.

Informoval o tom dnes denník Sydney Morning Herald.

Televízny kanál Fox News ešte koncom októbra avizoval, že meno vojaka odhalí v dvojdielnom dokumentárnom filme, ktorý plánoval odvysielať 11. a 12. novembra.

Podľa Sydney Morning Herald však exkluzívne odhalenie mena vojaka zamaril bulvárny denník The Daily Mail. Ten v "exkluzívnej" reportáži označil 38-ročného Roba O'Neilla za muža, ktorý bin Ládina zastrelil. Do hlavy ho údajne zasiahol trikrát.

Sydney Morning Herald ale pripomína, že portál SOFREP, ktorý sa venuje americkým špeciálnym jednotkám, už pred troma dňami označil O'Neilla za muža, ktorý sa má objaviť v dokumente Fox News.



Podľa The Daily Mail je O'Neill veteránom, ktorý sa rozhodol prehovoriť po strate armádnych výhod, keď opustil SEALs po 16 rokoch služby namiesto odslúženia plných 20 rokov. Má za sebou viac ako desať aktívnych nasadení, napríklad v Iraku a Afganistane. Vyznamenaný bol 52-krát.

Kontroverzná téma

bin Ládin
Foto: TASR/AP
Avšak rozhodnutie O'Neilla verejne prehovoriť o zabití bin Ládina je kontroverznou témou. Vedenie námorných síl poslalo list súčasným aj bývalým príslušníkom SEALs s upozornením, aby o misii mlčali. Ide totiž o tajné informácie chránené zákonom. Vedenie v liste varovalo, že podnikne právne kroky proti tým, ktorí "vedome porušia zákon".

Kanál Fox News avizoval odvysielanie dokumentu s názvom The Man Who Killed Osama Bin Laden (Muž, ktorý zabil Usámu bin Ládina). Bude podrobnou rekonštrukciou likvidácie jedného z najhľadanejších teroristov sveta. Vojak, ktorý vypálil smrteľné rany, bude rozprávať o tom, ako sa stal elitným vojakom a bol vyslaný na tajnú misiu s krycím menom Neptune's Spear (Neptúnov oštep) do Pakistanu. Popis poslednej noci v živote Usámu bin Ládina obsahuje doteraz neznáme podrobnosti, tvrdí stanica Fox News, kritizovaná často za jednostranné spravodajstvo.

Košeľa uniformy jedného z členov špeciálnej jednotky Navy SEALs, ktorý sa zúčastnil tejto misie
Foto: TASR/AP


Diplomati a právnici zaoberajúci sa medzinárodným právom už vášnivo diskutovali o očividne neohlásenom vniknutí cudzích vojakov do pakistanského vzdušného priestoru. Ak vyjde najavo, že Usáma bin Ládin sa americkým vojakom vzdal neozbrojený, bolo by jeho zastrelenie právne ťažko zdôvodniteľné.