Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Usámu bin Ládina zabil strelec troma výstrelmi do hlavy, syna ušetril

bin Ládin Foto: TASR/AP

O mužovi, príslušníkovi komanda amerického námorníctva, ktorý vypálil smrteľné strely, je však známe len málo.

Washington 12. februára (TASR) - Príslušník komanda amerického námorníctva, ktorý v máji 2011 zabil vodcu teroristickej siete al-Káida, v rozhovore pre americký časopis Esquire opísal, ako do hlavy Usámu bin Ládina vypálil tri výstrely. Napísala to dnes agentúra DPA.

Mnoho podrobností z akcie v bin Ládinovom dome v pakistanskom Abbottabade z 2. mája sa objavilo v knihách a rozhovoroch, ako aj vo fiktívnych verziách, napríklad vo filme Zero Dark Thirty.

O mužovi, ktorý vypálil smrteľné strely, je však známe len málo. Celý tím Navy SEAL, ktorý sa na špeciálnej operácii zúčastnil, totiž žiadal anonymitu v záujme vlastnej ochrany pred útokmi, píše DPA.

Muž, v článku identifikovaný len ako "strelec", uviedol, že mal obavy o bezpečnosť svojej vlastnej rodiny, ktorá absolvovala výcvik, ako sa ukryť a ujsť. Ako dodal, v dôsledku svojho dobrovoľného predčasného odchodu z radov námorníctva zostal bez dôchodku a riadneho zdravotného poistenia.

Strelec opísal, ako sa tím SEAL presunul cez areál domu v Abbottabade, pričom zabíjal ľudí, ktorých stretol na ceste k spálni lídra al-Káidy na hornom poschodí domu.

Vo chvíli, keď s ďalším vojakom prišiel do bin Ládinovej spálne, ostatní príslušníci komanda sa stiahli do ďalších miestností. "Vtedy sme si uvedomili, že viac chlapcov tam už nebude. Museli sme konať, pretože bin Ládin už chcel siahnuť po zbrani," citoval strelca časopis Esquire.

Dom v meste Abbottabad, v ktorom americké elitné komando zastrelilo 2. mája 2011 vodcu teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina.
Foto: TASR/AP
Spolu s kolegom mali obavy, že dve ženy, ktoré sa nachádzali na mieste, mohli na sebe mať samovražedné pásy s výbušninami. Druhý vojak ich preto zadržal, kým strelec vošiel do tmavej bin Ládinovej spálne. Vojaci mali okuliare na nočné videnie. Strelec následne identifikoval osobu, ktorú objavil, ako bin Ládina.

"Ruky mal položené na ramenách ženy, tlačil ju dopredu, nie priamo smerom ku mne, ale popri mne, smerom k vstupnej hale," povedal strelec.

Ládin vyzeral podľa neho "zmätene" a bol oveľa vyšší, ako očakával, s takmer vyholenou hlavou. Keď sa zdalo, že sa Ládin chystá siahnuť po zbrani, strelec sa rozhodol konať.

"V tej sekunde som vystrelil, dvakrát čela. Bum, Bum! Druhýkrát vtedy, keď už padal. Spadol na zem pri posteli a trafil som ho opäť. Bum - na to isté miesto," povedal strelec.

"Bol mŕtvy. Nehýbal sa. Videl som, ako vydýchol naposledy. Pamätám si, ako som videl jeho posledný výdych, pomyslel som si: 'Je toto najlepšia vec, ktorú som kedy urobil, alebo najhoršia? Toto je skutočné a je to on'.".

Následne si strelec uvedomil, že bin Ládinov najmladší syn, dvoj- alebo trojročný, stál pri opačnej strane postele. "Nechcel som ho zraniť, pretože nie som divoch. Bolo tam veľa kriku, plakal, bol v šoku... Zdvihol som ho a podal jeho matke," uzavrel strelec.