Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Dvoch dôstojníkov odsúdili na doživotie za smrť biskupa za diktatúry

Bývalý generál Luciano Benjamín Nenéndez. Foto: TASR/AP Photo

Angelelli bol známy ako biskup chudobných a počas diktatúry v rokoch 1976-1983 bojoval za ľudské práva politicky prenasledovaných.

Buenos Aires 5. júla (TASR) - Dvoch bývalých vysokopostavených predstaviteľov armády odsúdil v piatok argentínsky súd v meste La Rioja na doživotie za smrť biskupa počas vojenskej diktatúry v krajine.

Osemdesiatšesťročný bývalý generál Luciano Benjamín Nenéndez, jeden z čelných veliteľov armády počas tzv. špinavej vojny v Argentíne a 82-ročný Luis Fernando Estrella, ktorý slúžil ako veliteľ základne leteckých síl, boli uznaní vinnými z toho, že v roku 19+76 nariadili zavraždiť biskupa Enriqua Angelelliho. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvolala na právnickú webovú stránku CIJ.

Angelelli bol známy ako "biskup chudobných" a počas diktatúry v rokoch 1976-1983 bojoval za ľudské práva politicky prenasledovaných. Zomrel na izolovanej ceste v provincii La Rioja dňa 4. augusta 1976, podľa vtedajších úradov pri automobilovej nehode.

Súd však získal dôkaz, že ich vozidlo bolo vytlačené z cesty prisluhovačmi armády. Biskupov vodič upadol do bezvedomia, keď sa s nimi auto prevrátilo, a po prebratí sa našiel biskupa mŕtveho.

Angelelli zbieral dôkazy o účasti armády na smrti dvoch ďalších kňazov, dodala DPA.