Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Biskupi kritizovali Bolsonara za jeho prístup v boji s koronavírusom

Príbuzní sledujú ako zamestnanci cintorína v ochranných odevoch pochovávajú obete ochorenia COVID-19 spôsobeného novým koronavírusom na cintoríne Vila Formosa v Sao Paule. Foto: TASR/AP

J. Bolsonaro závažnosť koronavírusovej pandémie od jej začiatku zľahčuje.

Rio de Janeiro 28. júla (TASR) - Viac ako 150 katolíckych biskupov v Brazílii kritizovalo spôsob, akým tamojší prezident Jair Bolsonaro zvláda boj proti pandémii ochorenia COVID-19. Tamojšia vláda podľa biskupov ukazuje, že voči "bezprecedentnej zdravotnej kríze" je "nespôsobilá", informovala agentúra DPA.

V liste, z ktorého v pondelok citoval spravodajský portál G1, biskupi uviedli, že spozorovali "nevedecké prejavy, ktoré sa usilujú naturalizovať a normalizovať tisíce úmrtí na COVID-19".

Biskupi takisto vládu obvinili z presadzovania "ekonomiky, ktorá zabíja" založenej na "profite za každú cenu".

Na manipuláciu ľudí a šírenie nenávistných správ sa dokonca využíva i náboženstvo, uviedli biskupi v zjavnej narážke na Bolsonarove časté alúzie na Boha.

Konferencia biskupov Brazílie sa od tohto listu dištancovala s tým, že reprezentuje len názory jeho signatárov.

Bolsonaro závažnosť koronavírusovej pandémie od jej začiatku zľahčuje. Pohrozil dokonca vystúpením zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a opakovane kritizoval prístup guvernérov jednotlivých brazílskych štátov, zavádzajúcich reštriktívne opatrenia. Napriek tomu, že Brazília je krajinou s druhým najvyšším počtom infikovaných, Bolsonaro sa snaží tamojšiu ekonomiku udržať otvorenú.

Brazílsky prezident po prvý raz potvrdil, že sa nakazil novým koronavírusom 7. júla. Minulú stredu boli po štvrtom testovaní na ochorenie COVID-19 jeho výsledky negatívne. Predtým mal tri pozitívne testy.

Celkovo sa v tejto najväčšej juhoamerickej krajine od začiatku epidémie infikovalo už viac ako 2,4 milióna ľudí a zaznamenali tam viac než 84.000 úmrtí. Predpokladá sa však, že reálne čísla sú omnoho vyššie.