Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Bitka vo väznici v Ekvádore si vyžiadala najmenej 20 mŕtvych

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Ekvádorská vláda v minulosti zo zodpovednosti za ozbrojené potýčky vo väzniciach obviňovala drogové gangy napojené na mexické drogové kartely.

Quito 5. apríla (TASR) - Bitka medzi gangmi vo väznici v ekvádorskom meste Turi si vyžiadala 20 mŕtvych a najmenej päť vážne zranených. Útočníci boli vyzbrojení strelnými zbraňami a nožmi, informovalo v pondelok ekvádorské ministerstvo vnútra.

Podľa agentúry AP úrady spresnili, že päť spomedzi mŕtvych bolo zohavených, šiestich útočníci obesili a jedna obeť zomrela na otravu.

Predstaviteľ vládnych úradov Patricio Carrillo informoval, že na potlačenie nepokojov vo väznici bolo nasadených približne 1000 príslušníkov polície a armády.

V rozhovore pre Radio Democracy Carrillo spojil nepokoje so "zločineckou ekonomikou" s prepojením na politiku, pričom však toto svoje tvrdenie bližšie neobjasnil.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International v marci uviedla, že v roku 2020 zomrelo pri konfrontáciách v ekvádorských väzniciach najmenej 316 väzňov, pričom 119 z nich prišlo o život len za jediný mesiac - v septembri.

Ekvádorská vláda v minulosti zo zodpovednosti za ozbrojené potýčky vo väzniciach obviňovala drogové gangy napojené na mexické drogové kartely.