Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Médiá: Brutálna vražda bulharskej novinárky mala byť výstrahou

Viktorija Marinovová, archívna snímka. Foto: Facebook

Obnažené telo novinárky sa našlo v sobotu popoludní v Ruse: bolo ukryté v kríkoch na ťažko prístupnom mieste neďaleko Dunaja.

Sofia/New York 8. októbra (TASR) - Výbor na ochranu novinárov (VON) so sídlom v New Yorku v reakcii na vraždu bulharskej novinárky Viktorije Marinovovej vyjadril šok a vyzval bulharské úrady, aby tento zločin dôkladne vyšetrili a poskytli kolegom zavraždenej ochranu.

Vraždou bulharskej novinárky je zdesená aj organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), ako aj predstaviteľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre slobodu médií Harlem Désir i jednotliví novinári na sociálnych sieťach.

Nemenovaný novinár z regionálnej televízie TVN Ruse, kde zavraždená pracovala ako šéfka administratívneho úseku, uviedol, že novinári z televízie síce nedostávali žiadne vyhrážky, ale niektorí z nich sa obávali o svoju bezpečnosť.

Marinovová v televízii TVN Ruse moderovala aj politickú tolkšou. Do vydania z 30. septembra pozvala do štúdia na rozhovor dvoch známych investigatívnych novinárov - Bulhara Dimitara Stojanova z portálu Bivol.bg a Rumuna Attilu Bira, venujúcich sa podozreniam o zneužívaní eurofondov, do ktorého sú údajne zapletení miestni podnikatelia a poslanci.

Oboch novinárov nedávno v Bulharsku zadržali, keď spoločne vyšetrovali okolnosti zničenia dokumentov, ktoré mali dokazovať spojitosť bulharskej stavebnej spoločnosti GP s manipuláciou tendrov EÚ.

Spoluzakladateľ portálu Bivol.bg Asen Jordanov sa pre západné médiá vyjadril, že má dôveryhodné informácie, že novinárom z redakcie jeho portálu kvôli ich pátraniu hrozí nebezpečenstvo.

Smrť Viktorije, "brutálny spôsob, akým bola zavraždená, bola popravou spáchanou na výstrahu," uviedol Jordanov.

Podľa poslednej správy RSF sú investigatívni novinári v Bulharsku vystavovaní mnohým formám nátlaku a zastrašovania, ktoré na nich vyvíjajú oligarchovia s monopolom na kontrolu médií a úradníci podozriví z korupcie alebo kontaktov s organizovaným zločinom.

Podľa Združenia európskych novinárov sídliaceho v Bulharsku sú novinári z regionálnych a miestnych médií obzvlášť ohrození.

Bulharsko sa tento rok prepadlo na 111. miesto v globálnom rebríčku slobody médií, ktorý zostavuje medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc. Ide o najhoršie miesto spomedzi krajín EÚ.

Bulharský premiér Bojko Borisov ubezpečil verejnosť, že po zaistení dôkazov je objasnenie tohto trestného činu "len otázkou času".

Obnažené telo novinárky sa našlo v sobotu popoludní v Ruse: bolo ukryté v kríkoch na ťažko prístupnom mieste neďaleko Dunaja. Podľa bulharskej polície bola Marinovová pred vraždou znásilnená a zbitá. Telo obete našiel náhodný okoloidúci, ktorý privolal políciu. Príbuzní novinárku identifikovali po niekoľkých hodinách.

Smrť podľa predbežných zistení nastala v dôsledku úderov do hlavy a udusenia.

Zdroje blízke vyšetrovaniu medzičasom informovali, že polícia má pochybnosti o spojitosti vraždy a novinárskej profesie obete. Z miesta činu totiž podľa miestnej prokuratúry zmizli novinárkin mobilný telefón, kľúče od jej auta, okuliare, ako aj časť oblečenia. K zločinu podľa všetkého došlo za bieleho dňa.

Vyšetrovatelia však podľa miestnych médií preverujú všetky možné motívy.

Reportéri bez hraníc žiadajú bulharské úrady o policajnú ochranu pre kolegov Marinovovej



Bruselská pobočka organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) v pondelok vyzvala na úplné vyšetrenie vraždy bulharskej televíznej reportérky Viktorije Marinovovej a vyzvala zodpovedné úrady, aby kolegovia, s ktorými pracovala, dostali policajnú ochranu.

"Požadujeme policajnú ochranu pre novinárov TVN, ktorí pracovali s Viktorijou Marinovovou na rovnakej citlivej téme, až do ukončenia vyšetrovania," uviedol pre médiá generálny tajomník RSF Christophe Deloire. Upozornil, že organizácia Reportéri bez hraníc nalieha na bulharské úrady, aby vykonali dôkladné vyšetrovanie s cieľom nájsť páchateľov tejto "hanebnej vraždy".

RSF vo svojej správe pripomenula, že posledná reportáž Marinovovej, na ktorej spolupracovala s novinármi z internetovej stránky Bivol.bg, sa zamerala na rozsiahle podvody spojené so zneužívaním fondov Európskej únie.

Reportáž bola odvysielaná pred tromi týždňami a RSF už krátko na to vyjadrila znepokojenie v súvislosti s hrozbami, ktorým boli vystavení novinári zo stránky Bivol, pričom organizácia vyzvala na zaručenie ich bezpečnosti. Reportéri bez hraníc vo svojej správe z júla tohto roku upozornili, že investigatívni novinári sú často vystavení rôznym druhom nátlaku - od výstrah, zastrašovania, odkazov v štýle mafie a dehonestujúcich kampaní až po fyzické útoky na novinárov a ich majetok. RSF spresnila, že mnohí novinári boli vystavení pokusom o vraždu, bitkám či podpaľovaniu svojich áut.