Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Blair:Blížime sa ku koncu západnej politickej a ekonomickej dominancie

Na archívnej snímke bývalý britský premiér Tony Blair. Foto: TASR/AP

Čínsky prezident Si Ťin-pching aj napriek konfliktu na Ukrajine naďalej podporuje Putina a kritizuje západné sankcie, píše Reuters.

Londýn 17. júla (TASR) - Vojna na Ukrajine ukazuje, že dominancia Západu sa blíži ku koncu, keďže sa Čína v partnerstve s Ruskom dostáva do postavenia superveľmoci. Uviedol to bývalý britský premiér Tony Blair, informuje TASR podľa nedeľnej správy agentúry Reuters.

Blair povedal, že svet sa nachádza v historickom zlomovom bode, ktorý je porovnateľný s koncom druhej svetovej vojny alebo pádom Sovietskeho zväzu. Tentokrát však podľa jeho slov Západ zjavne nie je na vzostupe.

"Blížime sa ku koncu západnej politickej a ekonomickej dominancie," uviedol bývalý britský premiér počas sobotného prejavu v Ditchley Parku, ktorý sa nachádza západne od Londýna.

"Svet bude prinajmenšom bipolárny a možno aj multipolárny. Najväčšia geopolitická zmena tohto storočia príde z Číny, nie z Ruska," pokračoval Blair.

Vojna na Ukrajine podľa jeho slov ukázala, že Západ sa nemôže spoliehať na Čínu v tom, že sa bude správať tak, ako by to západný svet považoval za racionálne.

"Postavenie Číny ako superveľmoci je prirodzené a opodstatnené. Nie je to Sovietsky zväz," povedal Blair. Západ by nemal dovoliť, aby ho Čína vojensky predbehla, dodal.

"Mali by sme zvýšiť výdavky na obranu a zachovať si vojenskú prevahu," zdôraznil britský expremiér. Spojené štáty a ich spojenci by mali byť dostatočne pripravení, aby vedeli reagovať na akýkoľvek typ konfliktu vo všetkých oblastiach, uzavrel.

Ruské invázne vojská vpadli na Ukrajinu 24. februára. Západné krajiny reagovali uvalením tvrdých ekonomických sankcií na Moskvu. Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že Západ týmto krokom vyhlásil jeho krajine ekonomickú vojnu.

Čínsky prezident Si Ťin-pching aj napriek konfliktu na Ukrajine naďalej podporuje Putina a kritizuje západné sankcie, píše Reuters.