Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Blinken apeluje, aby Rusko upustilo od likvidácie organizácie Memorial

Na snímke Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Podobne sa v mene Európskej únie vyjadril aj šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Washington 13. novembra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyzval ruské úrady, aby nezneužívali zákon o zahraničných agentoch a vzdali sa plánov na likvidáciu vplyvnej ľudskoprávnej organizácie Memorial. Informoval o tom v sobotu spravodajský web Meduza.io.

"Oznámenie ruských úradov o likvidácii Medzinárodného Memorialu a Centra ľudských práv Memorial sú ďalším útokom na slobodu prejavu. Rusko musí zastaviť súdne spory a musí prestať zneužívať zákon o zahraničných agentoch na šikanovanie, stigmatizáciu a umlčiavanie občianskej spoločnosti," napísal Blinken na sociálnej sieti Twitter.

Podobne sa v mene Európskej únie vyjadril aj šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Krok smerom k likvidácii Memorialu, venujúceho sa skúmaniu dejín politických represií a ochrane ľudských práv, je ďalším zneužitím ruského zákona o zahraničných agentoch, ktorý "sa používa na ďalšie zužovanie priestoru pre nezávislých aktivistov a zablokovanie výskumu dejín a kritickej diskusie," uvádza sa v Borrellovom komuniké.

Borrell upozornil, že zrušenie Memorialu "bude nenapraviteľnou stratou pre národy Ruska a celej Európy". Zdôraznil pre to, že ruské úrady musia toto rozhodnutie odvolať a zastaviť neprestávajúce útoky na občiansku spoločnosť a nezávislé médiá.

So žiadosťou v podobnom znení sa na Rusko v piatok obrátila aj Rada Európy a jej generálna tajomníčka RE Marija Pejčinovičová Buričová.

Svoj zámer týkajúci sa Memorialu oznámila ruská generálna prokuratúra vo štvrtok, keď avizovala, že požiadala najvyšší súd o likvidáciu organizácie, ktorá sa venuje skúmaniu dejín politických represií a ochrane ľudských práv. Dôvodom je jej "systematické porušovanie zákona o zahraničných agentoch". Súd sa žiadosťou prokuratúry bude zaoberať 25. novembra.

Organizácia Memorial žiadosť prokuratúry označila za politicky motivovanú a oznámila, že na jej likvidáciu neexistujú žiadne zákonné dôvody.

Rusko zaradilo organizáciu Memorial na zoznam zahraničných agentov v roku 2016. Súdy Memorialu viackrát udelili pokutu za porušenie zákona o zahraničných agentoch, píše na svojej stránke agentúra Interfax.