Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Blinken a Čavušoglu podporili suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken rozpráva počas konferencie amerických starostov vo Washingtone 18. januára 2023. Foto: TASR/AP

Blinken a Čavušoglu rokovali aj o posilnení partnerstva oboch krajín v NATO, ako aj o zintenzívnení spolupráce v rámci celej Severoatlantickej aliancie "vo svetle súčasných výziev a hrozieb".

Washington/Istanbul 19. januára (TASR) - Spojené štáty a Turecko vyjadrili "neochvejnú podporu" suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení vydanom po stredajšej schôdzke amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena s tureckým rezortným kolegom Mevlütom Čavušoglom. TASR správu prevzala zo stanice CNN a agentúry Reuters.

"Minister Čavušoglu a minister Blinken zdôraznili svoju neochvejnú podporu pre suverenitu a územnú integritu Ukrajiny, ktorá čelí neprijateľnej, Ruskom rozpútanej vojne," píše sa v spoločnom vyhlásení.

Obaja ministri vyjadrili tiež podporu snahám o ukončenie vojny na Ukrajine.

Blinken a Čavušoglu okrem toho rokovali o posilnení partnerstva oboch krajín v NATO, ako aj o zintenzívnení spolupráce v rámci celej Severoatlantickej aliancie "vo svetle súčasných výziev a hrozieb".

V tejto súvislosti hovorili aj o žiadostiach Fínska a Švédska o vstup do Aliancie, ktoré Turecko zatiaľ blokuje a svoj súhlas podmieňuje sériou požiadaviek.

Ankara okrem toho vyzvala administratívu prezidenta USA Joea Bidena, aby zaujala rozhodnejší postoj v otázke predaja stíhačiek F-16 Turecku a pokúsila sa presvedčiť odporcov tohto kontraktu v americkom Kongrese.

Kritici kontraktu v hodnote 20 miliárd dolárov odmietajú dodanie stíhačiek z dôvodu porušovania ľudských práv v Turecku, ako aj pre politiku Ankary v susednej Sýrii.