Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Blinken absolvoval rozhovory s cieľom zmierniť napätie v pásme Gazy

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken prichádza na Andrewsovu vojenskú základňu 16. mája 2021. Foto: TASR/AP

Minister všetky strany opätovne vyzval na deeskaláciu napätia a zastavenie násilia, povedal hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

Washington 17. mája (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken absolvoval v nedeľu telefonické rozhovory s predstaviteľmi krajín, ktoré majú vplyv v oblasti Blízkeho východu, s cieľom zmierniť napätie medzi Izraelom a Palestínčanmi, informovala agentúra AFP.

Blinken hovoril s predstaviteľmi Egypta, Francúzska, Kataru a Saudskej Arábie.

"Minister všetky strany opätovne vyzval na deeskaláciu napätia a zastavenie násilia, ktoré pripravuje o život izraelských a palestínskych civilistov vrátane detí," povedal hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price. Blinken sa konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi podľa Pricea venoval v každom z týchto rozhovorov.

Pri izraelských leteckých útokoch v pásme Gazy len v nedeľu zahynulo približne 42 Palestínčanov, píše AFP. Išlo o najvyšší počet ľudí zabitých v priebehu jedného dňa od začiatku takmer týždeň trvajúcich bojov medzi izraelskými silami a militantným hnutím Hamas. Celkovo si už tieto boje podľa AFP vyžiadali najmenej 197 obetí v pásme Gazy a 10 v Izraeli.

Americký prezident Joe Biden v sobotu absolvoval telefonáty s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a so šéfom palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom. Podporil pritom právo Izraela na obranu pred raketovými útokmi palestínskych militantov. Zároveň však vyzval na zaistenie ochrany civilistov a novinárov.