Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Blinken absolvoval stretnutie s juhoafrickým prezidentom Ramaphosom

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken (vľavo) a juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa sa zdravia počas stretnutia na leteckej základni v Centurione v utorok 9. augusta 2022. Blinken navštívi v rámci svojho 10-dňového pobytu v zahraničí - Kambodžu, Filipíny, JAR, Kongo a Rwandu. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa stretol s juhoafrickým prezidentom Cyrilom Ramaphosom. Pripomenul si aj Deň žien, ktorý Juhoafrická republika (JAR) slávi 9. augusta.

Johannesburg 9. augusta (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v utorok stretol s juhoafrickým prezidentom Cyrilom Ramaphosom. Pripomenul si aj Deň žien, ktorý Juhoafrická republika (JAR) slávi 9. augusta. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Na stretnutí Blinkena s Ramaphosom sa zúčastnila aj juhoafrická ministerka zahraničných vecí Naledi Pandorová. JAR a USA majú rozdielny pohľad na rusko-ukrajinský konflikt, pripomína AP. Juhoafrická republika zaujala totiž voči vojne na Ukrajine neutrálny postoj a odmietla kritizovať Rusko.

Pandorová v pondelok na tlačovej konferencii s Blinkenom uviedla, že nikto v jej krajine nepodporuje túto vojnu, pričom Rusko označila za "zanedbateľného ekonomického partnera". Zároveň ocenila, že Spojené štáty nenútia JAR, aby si vybrala jednu zo strán.

Šéf Štátneho departmentu si v utorok v JAR tiež pripomenul Deň žien. Tento sviatok je historicky spojený s 9. augustom 1956, keď tisícky žien všetkých rás pochodovali v juhoafrickej metropole Pretória na protest proti apartheidu.

Blinken následne odcestoval na dvojdňovú návštevu Konžskej demokratickej republiky, niekdajšieho Zairu. Americký minister pricestoval do Afriky krátko po tom, ako na kontinente absolvoval šnúru návštev šéf ruského rezortu diplomacie Sergej Lavrov.