Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Blinken: Biden je ochotný kedykoľvek sa stretnúť s Putinom

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí USA Antony Blinken, 21. januára 2022 v Ženeve vo Švajčiarsku. Foto: TASR

Podľa Blinkena už Rusko sústredilo pri hraniciach s Ukrajinou viac než 150.000 vojakov.

Washington 20. februára (TASR) - Americký prezident Joe Biden je pripravený stretnúť sa so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom v záujme zmiernenia súčasného napätia okolo Ukrajiny, a to "kedykoľvek" a v akomkoľvek formáte.

Uviedol to v nedeľu minister zahraničných vecí USA Antony Blinken, ktorý však súčasne varoval, že hrozba ruskej invázie na Ukrajinu je "smrteľne vážna" a bezprostredná.

"Ale pokiaľ sa ešte nevalia (ruské) tanky a nevzlietli lietadlá, využijeme každú možnosť a každú minútu, ktorú máme k dispozícii, aby sme sa pokúsili odradiť prezidenta Putina" od invázie, povedal Blinken v televízii CNN.

Minister sa k ukrajinskej kríze vyjadroval aj v relácii televízie CBS, kde okrem iného vyhlásil: "Je úplne jasné, že (prezident Biden) je pripravený stretnúť sa s prezidentom Putinom kedykoľvek, v akomkoľvek formáte, ak by to pomohlo zabrániť vojne".
Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden a ruský prezident Vladimir Putin prichádzajú na stretnutie v Ženeve.
Foto: TASR/AP

Biden s Putinom spolu podľa Bieleho domu naposledy telefonovali 12. februára.

Podľa Blinkena už Rusko sústredilo pri hraniciach s Ukrajinou viac než 150.000 vojakov.

V posledných dňoch došlo na frontovej línii v Donbase k eskalácii bojov a ozbrojených incidentov, z ktorej sa navzájom obviňujú ukrajinské vládne sily aj proruskí separatisti.

Samozvané separatistické republiky vyhlásili všeobecnú mobilizáciu s odôvodnením, že ukrajinský prezident pripravuje útok na nimi ovládané územia. Kyjev takýto úmysel popiera a tvrdí, že ide len o zámienku pre hroziacu ruskú inváziu na Ukrajinu.