Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Blinken bude počas návštevy Číny rokovať aj o vojne na Ukrajine

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken. Foto: TASR/AP

Čína a USA odsunuli vlani na vedľajšiu koľaj rokovania o mnohých témach vrátane tých týkajúcich sa armád oboch krajín alebo klimatických zmien.

Washington 1. februára (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken bude počas svojej nachádzajúcej návštevy Číny s tamojšími predstaviteľmi rokovať aj o vojne na Ukrajine. Oznámil to v utorok hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Čína a USA odsunuli vlani na vedľajšiu koľaj rokovania o mnohých témach vrátane tých týkajúcich sa armád oboch krajín alebo klimatických zmien. Stalo sa tak v dôsledku napätia, ktoré vyvolala návšteva niekdajšej predsedkyne Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiovej na Taiwane, povedal Kirby novinárom.

Blinken chce podľa hovorcu počas návštevy Číny, ktorá sa uskutoční 5. - 6. februára, "obnoviť alebo revitalizovať" práve rokovania o takýchto odsunutých témach.

"Viem, že sa teší na to, že bude môcť hovoriť o všetkých týchto záležitostiach a samozrejme, že medzi týmito záležitosťami bude aj vojna na Ukrajine. Môžeme predpokladať, že minister ju spomenie, kým tam bude," uviedol Kirby.

Čína, ktorá je spojencom Ruska, kroky Kremľa na Ukrajine neodsúdila. Čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok okrem toho obvinilo Spojené štáty z toho, že vytvorili podmienky, ktoré viedli k ruskej invázii na Ukrajinu. Peking tiež odsúdil dodávky amerických zbraní pre ukrajinské sily brániace sa proti ruskej agresii.