Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Blinken: Hľadáme možnú náhradu za mierovú misiu v Bosne a Hercegovine

Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinke. Foto: TASR/AP

Ruské veľvyslanectvo v Sarajeve tento mesiac upozornilo, že prístup Západu môže v Bosne a Hercegovine spôsobiť "destabilizáciu".

Washington 26. apríla (TASR) - Západné mocnosti hľadajú možnú náhradu za vojenskú misiu EÚ v Bosne a Hercegovine pre prípad, že by Rusko v Bezpečnostnej rade (BR) OSN zablokovalo predĺženie jej mandátu, povedal v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP.

Ruská vláda, ktorá je spojencom bosnianskych Srbov, má voči misii EUFOR Althea kritický postoj a vlani v novembri len neochotne súhlasila s jej predĺžením o jeden rok, komentuje AFP.

Odvtedy sa vzťahy medzi Ruskom a Západom prudko zhoršili v dôsledku invázie ruských síl na Ukrajinu a vedúci predstavitelia bosnianskych Srbov zintenzívnili svoju separatistickú rétoriku, približuje AFP.

"Pre udržanie bezpečného prostredia v Bosne a Hercegovine je potrebná prítomnosť nejakého druhu medzinárodných síl s primeraným mandátom," povedal Blinken v americkom Senáte. Dodal, že Washington túto problematiku preberá s "rôznymi zainteresovanými stranami".

Ruské veľvyslanectvo v Sarajeve tento mesiac upozornilo, že prístup Západu môže v Bosne a Hercegovine spôsobiť "destabilizáciu". Kremeľ to uviedol po tom, čo vysoký predstaviteľ OSN pre Bosnu a Hercegovinu Christian Schmidt pozastavil platnosť kontroverzného zákona, ktorý by Srbom v krajine umožnil prevziať štátny majetok na svojom území.

Bosnianski Srbi opakovane tvrdia, že Schmidtovo vymenovanie Radou pre nastolenie mieru – medzinárodným orgánom nezávislým od OSN – je nelegitímne, keďže ho neschválila Bezpečnostná rada OSN. Tento postoj zaujímajú aj Čína a Rusko.