Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Blinken je na Ukrajine ako prvý člen Bidenovej vlády

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba (vpravo) a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa zdravia pred stretnutím v Kyjeve 6. mája 2021. Foto: TASR/AP

Minister zahraničných vecí USA pricestoval na Ukrajinu z ministerskej schôdzky krajín G7 v Londýne.

Kyjev 6. mája (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa vo štvrtok v Kyjeve stretne s najvyššími predstaviteľmi Ukrajiny. Cieľom rokovaní má byť podpora Kyjevu v súvislosti s nedávnym cvičením ruských vojsk neďaleko ukrajinskej hranice a tiež podpora v boji proti korupcii, informuje agentúra AFP.

Ide o prvú návštevu vysokopostaveného amerického predstaviteľa na Ukrajine od nástupu nového prezidenta Joea Bidena.

"V mene prezidenta Bidena tu chcem zdôrazniť náš partnerský záväzok k podpore zvrchovanosti, územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny," povedal Blinken.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken hovorí počas stretnutia s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom v Kyjeve 6. mája 2021.
Foto: TASR/AP


Na programe má aj rokovanie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý prednedávnom z obáv z ruskej agresie obnovil požiadavku o urýchlenie vstupu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie. Stretnúť sa tiež má s hlavou ukrajinskej pravoslávnej cirkvi metropolitom Epifanijom, s ktorým spoločne položia kvety k pamätníku vojakov padlých počas bojov v Donbase.

Minister zahraničných vecí USA pricestoval na Ukrajinu z ministerskej schôdzky krajín G7 v Londýne. Ministri zahraničných vecí krajín zoskupenia spoločne označili konanie Ruska na Ukrajine a inde za "nezodpovedné a vedúce k destabilizácii".