Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Blinken: Európa by sa nemala spoliehať na ruské energetické zdroje

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) počas spoločnej tlačovej konferencie s estónskou premiérkou Kajou Kallasovou po ich stretnutí v Tallinne 8. marca 2022. Foto: TASR/AP

Kallasová na tlačovej konferencii vyzvala na úplné odpojenie Ruska a Bieloruska z platobného systému SWIFT a obmedzenie ich prístupu ku kryptomenám.

Tallinn 8. marca (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok vyhlásil, že je "nevyhnutné", aby sa európske krajiny prestali spoliehať na ruské energetické zdroje, najmä keď pokračuje vojna na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy televízie CNN.

Šéf americkej diplomacie počas tlačovej konferencie s estónskou premiérkou Kajou Kallasovou v Talline uviedol, že sa mnohým európskym krajinám sa naskytla nielen "zásadná príležitosť, ale i nevyhnutnosť konečne sa zbaviť závislosti od ruských energetických zdrojov. Rusko ich totiž používa ako zbraň".
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) rokuje s estónskou premiérkou Kajou Kallasovou (vpravo) počas ich stretnutia v Tallinne 8. marca 2022.
Foto: TASR/AP

Kallasová na tlačovej konferencii vyzvala na úplné odpojenie Ruska a Bieloruska z platobného systému SWIFT a obmedzenie ich prístupu ku kryptomenám. Podľa estónskej premiérky sa treba zamerať na "úplnú izoláciu" Ruska od slobodného sveta. Ďalšie sankcie a rozhodnutia spojené s izoláciou Ruska musia byť podľa nej priamo úmerné násiliu páchanému na Ukrajine.

Estónska premiérka tiež vyzvala NATO, aby "aktualizovalo obranné stratégie" pre pobaltské štáty a poďakovala Blinkenovi a Spojeným štátom za budovanie jednoty v rámci Severoatlantickej aliancie.
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) pózuje s estónskou premiérkou Kajou Kallasovou pred ich stretnutím v Tallinne 8. marca 2022.
Foto: TASR/AP