Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Blinken: Musíme a budeme naďalej podporovať Ukrajinu

Na snímke vpravo v pozadí švédsky šéf diplomacie Tobias Billström, jeho americký rezortný kolega Antony Blinken, britský minister zahraničných vecí David Cameron, ukrajinský šéf diplomacie Dmytro Kuleba a šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (v popredí druhý sprava) sa účastnia na druhom a záverečnom dni rokovaní Severoatlantickej rady na úrovni ministrov zahraničných vecí v Bruseli v stredu 29. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Šéf americkej diplomacie tiež uviedol, že podporné hlasy o pokračujúcej pomoci pre Ukrajinu zazneli aj z oboch komôr Kongresu USA.

Brusel 29. novembra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu uviedol, že medzi členmi Severoatlantickej aliancie nie je "žiadny pocit únavy" pri pomáhaní Ukrajine. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Musíme a budeme naďalej podporovať Ukrajinu," povedal Blinken po stretnutí Rady NATO - Ukrajina na úrovni ministrov zahraničných vecí v Bruseli. Dodal, že členovia NATO sa na tejto pozícii zhodli jednomyseľne.

Šéf americkej diplomacie tiež uviedol, že podporné hlasy o pokračujúcej pomoci pre Ukrajinu zazneli aj z oboch komôr Kongresu USA.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii povedal, že "je dôležité, aby sa solidarita s Ukrajinou neprejavovala len slovami, ale aj skutkami". Na spojencov naliehal, aby v tomto smere urobili viac.

Upozornil, že Moskva pred zimou zhromaždila veľké zásoby rakiet. Podľa jeho slov je Rusko "slabšie vojensky, politicky a ekonomicky", ale nemôžme ho podceňovať.

Dodal, že Rusko podniklo nové pokusy o útoky na ukrajinskú rozvodnú sieť a energetickú infraštruktúru, čím sa "snaží nechať Ukrajinu v tme a chlade".

Kyjev vyjadril obavy, že vojna medzi Izraelom a Hamasom by mohla odvrátiť medzinárodnú pozornosť od ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá vypukla vlani vo februári, pripomína Reuters.