Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Blinken: Na Ukrajinu už prichádza nový balík zbraní

Antony Blinken Foto: TASR/AP

Blinken pricestoval do Kyjeva v utorok na vopred neohlásenú návštevu. "Vrátil som sa dnes do Kyjeva, aby som potvrdil našu neotrasiteľnú podporu pre Ukrajinu." povedal.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 14. mája (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na utorkovom stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve vyhlásil, že na Ukrajinu už začal prichádzať nový balík amerických zbraní a ďalšie dodávky sú na ceste. TASR sa odvoláva na agentúru Reuters.

Blinken dodal, že prichádzajúca pomoc pre Kyjev bude mať veľký význam v boji proti pokračujúcej ruskej agresii. Ubezpečil zároveň ukrajinského prezidenta, že USA sú pripravené pomôcť Kyjevu, aby sa časom "postavil na vlastné nohy ekonomicky, vojensky a demokraticky".

Zelenskyj ocenil "kľúčovú" pomoc od Spojených štátov a zdôraznil najväčší deficit krajiny – protivzdušnú obranu. Ukrajinský prezident Blinkenovi povedal, že jeho krajina potrebuje dve batérie protivzdušnej obrany pre mesto Charkov na severovýchode krajiny, ktoré je vystavené ruským náletom.

Blinken pricestoval do Kyjeva v utorok na vopred neohlásenú návštevu. "Vrátil som sa dnes do Kyjeva, aby som potvrdil našu neotrasiteľnú podporu pre Ukrajinu, brániacu svoju slobodu voči ruskej agresii," napísal minister na sociálnej sieti X.

Ide o jeho štvrtú návštevu Kyjeva od začiatku ruskej invázie vo februári 2022. Americký Kongres pred niekoľkými týždňami schválil nový balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote 61 miliárd dolárov, ktorému však predchádzali niekoľkomesačné rokovania a nezhody.