Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Blinken navštívi Japonsko, aby prejavil úctu expremiérovi Abemu

Ľudia sa modlia a kladú kvety pri pamätníku neďaleko miesta, kde v piatok zastrelili bývalého japonského premiéra Šhinzóa Abeho počas jeho prejavu v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami do hornej komory japonského parlamentu v japonskom meste Nara 9. júla 2022. Foto: TASR/AP

Atentátnik Jamagami Tecuja v piatok dvakrát odzadu vystrelil na japonského expremiéra v meste Nara počas jeho prejavu v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami do hornej komory japonského parlamentu.

Bangkok 10. júla (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok navštívi Japonsko, aby prejavil úctu zavraždenému japonskému expremiérovi Šinzóovi Abemu. V nedeľu to oznámil hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

"Minister Blinken navštívi Tokio, aby vyjadril sústrasť japonskému ľudu k smrti bývalého premiéra Šinzóa Abeho. Stretne sa tiež s vrcholnými japonskými predstaviteľmi," uviedol Price.

Dodal, že "americko-japonské spojenectvo je základným kameňom mieru a stability v indicko-tichomorskej oblasti".

"Abe priviedol toto partnerstvo do nových výšin. Priateľstvo medzi Japoncami a Američanmi je rovnako neotrasiteľné," povedal Blinken.

Atentátnik Jamagami Tecuja v piatok dvakrát odzadu vystrelil na japonského expremiéra v meste Nara počas jeho prejavu v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami do hornej komory japonského parlamentu. Abe zraneniam podľahol v ten istý deň v nemocnici. Mal 67 rokov.

Šéf amerického rezortu diplomacie je momentálne na oficiálnej návšteve Thajska, pripomína AP.