Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Blinken naznačil, že Ukrajina by mohla o niektorých územiach rokovať

Americký minister zahraničných vecí USA Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Blinken viackrát povedal, že vojna sa musí skončiť diplomaciou. Zahájenie mierových rokovaní však v blízkej budúcnosti neočakáva, keďže Moskva ich podľa jeho slov neberie vážne.

Washington 24. marca (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok naznačil, že pri určovaní budúcich hraníc Ukrajiny by mala zohrať úlohu diplomacia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Blinken viackrát povedal, že vojna sa musí skončiť diplomaciou. Zahájenie mierových rokovaní však v blízkej budúcnosti neočakáva, keďže Moskva ich podľa jeho slov neberie vážne.

Šéf americkej diplomacie v prejave pred americkým Kongresom nepriamo poukázal na to, že ukrajinské sily asi nebudú schopné znovuzískať všetky Ruskom okupované územia. Myslí si, že niektoré z nich sú Ukrajinci odhodlaní získať na bojisku a ďalšie možno budú musieť získať inými spôsobmi.

Republikánsky kongresman Chris Stewart sa Blinkena opýtal, či Spojené štáty podporujú ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v snahe získať späť Krymský polostrov, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

"Mojou veľkou obavou nie je uznanie skutočnosti, že Krym je iný ako východný (región) Donbas... Ak je naším záväzkom a našou dohodou s pánom Zelenským, že ich (Ukrajinu) budeme podporovať vo všetkom, čo chcú dosiahnuť, vrátane toho, aby na Kryme neboli prítomní Rusi, potom si koledujeme o veľkú krivdu," povedal Stewart.

Americký minister zahraničných vecí zdôraznil, že iba Ukrajinci môžu rozhodnúť o svojej budúcnosti a o tom, "ako to dopadne z hľadiska suverenity, územnej celistvosti a nezávislosti krajiny".

"V záujme všetkých nechceme, aby sa tento konflikt usadil a urovnal takým spôsobom, ktorý jednoducho Rusov vyzve, aby sa obnovili, znovu vyzbrojili a znovu zaútočili," dodal.

USA a ich európski spojenci odmietli uznať ruskú anexiu Krymu z roku 2014. Zelenskyj v januári na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose povedal, že Ukrajinci plánujú znovuzískať Krym, ktorý považujú za svoje územie. Krymský polostrov, na ktorom žije prevažne rusky hovoriace obyvateľstvo, Moskva odmietla zahrnúť do možných mierových rokovaní.