Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Blinken: O Ukrajine sa bez Ukrajiny diskutovať nebude

Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken rozpráva počas brífingu vo Washingtone v piatok 7. januára 2022. Foto: TASR/AP

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena pristúpila na rokovania s Kremľom, ktoré majú prebehnúť v pondelok v Ženeve.

Washington 7. januára (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok prisľúbil Ukrajine, že sa nebude diskutovať o jej budúcnosti bez jej zapojenia. Vyjadril sa tak pred budúcotýždňovými rokovaniami na vysokej úrovni medzi USA a Ruskom, informovala agentúra AFP.

Blinken "zdôraznil, že bez Ukrajiny nebudú žiadne rozhovory o Ukrajine", povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Ned Price po tom, čo šéf americkej diplomacie telefonicky hovoril s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom.

Blinken tiež zopakoval "neochvejnú podporu Spojených štátov ukrajinskej nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti vzhľadom na pokračujúcu ruskú agresiu" a diskutoval o možných reakciách voči Moskve, uviedol Price.

Moskva pri ukrajinských hraniciach v priebehu posledných mesiacov rozmiestnila desaťtisíce svojich vojakov a početnú vojenskú techniku. Vyvolalo to obavy Západu, že sa Ruská federácia chystá napadnúť Ukrajinu.

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena v tejto situácii pristúpila na rokovania s Kremľom, ktoré majú prebehnúť v pondelok v Ženeve.

Rusko žiada od Západu záruky, že sa Ukrajina v budúcnosti nestane členskou krajinou Severoatlantickej aliancie. Spojené štáty a ich spojenci z NATO pohrozili Moskve v prípade útoku na Ukrajinu prísnymi sankciami.