Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Blinken odmietol podiel USA na protivládnych demonštráciách na Kube

Na archívnej snímke z 18. mája 2021 šéf americkej diplomacie Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Kubánsky prezident poznamenal, že jeho vláda čelí mnohým ťažkostiam spôsobeným desaťročiami amerických sankcií, ktorých cieľom je krajinu "ekonomicky dusiť" a vyvolať "sociálne nepokoje".

Washington 12. júla (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odmietol v pondelok tvrdenia kubánskeho prezidenta Miguela Díaza-Canela, že za protivládne demonštrácie sú zodpovedné Spojené štáty. Informovala o tom agentúra AFP.

"Pre kubánsky režim by bola veľká chyba interpretovať to, čo sa deje v desiatkach miest po celom ostrove, ako dôsledok akýchkoľvek krokov USA," odpovedal Blinken novinárom na otázku o poznámkach prezidenta Díaza-Canela.

Kubánsky prezident v televíznom príhovore v pondelok poznamenal, že jeho vláda čelí mnohým ťažkostiam spôsobeným desaťročiami amerických sankcií, ktorých cieľom je krajinu "ekonomicky dusiť" a vyvolať "sociálne nepokoje".

Spojené štáty uvalili hospodárske embargo na Kubu v roku 1960 v reakcii na revolúciu vedenú Fidelom Castrom a s ňou spojené znárodnenie nehnuteľností patriacich americkým spoločnostiam i občanom. O dva roky neskôr USA embargo rozšírili. Bývalý americký prezident Donald Trump navyše na tento ostrovný štát uvalil pred koncom svojho funkčného obdobia ďalšie sankcie.

Donald Trump, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) koncom júna drvivou väčšinou hlasov už po 29. raz schválilo rezolúciu odsudzujúcu USA za toto embargo. Rezolúciu podporilo 184 krajín z 193-členného Valného zhromaždenia. Proti hlasovali USA a Izrael, tri krajiny sa zdržali hlasovania a štyri nehlasovali.

Na záberoch vysielaných z Kuby naživo na sociálnych sieťach bolo v nedeľu vidno tisíce ľudí pochodujúcich na havanskej promenáde Malecón, ale aj v menších mestách v provincii Cienfuegos pri južnom pobreží či meste Palma Soriano na juhovýchode Kuby.

Kuba zažíva najhorší ekonomický prepad za viac než tri desaťročia, ktorý postihol aj základné sektory potravinárstva a poľnohospodárstva. Sankcie USA obmedzili krajine dôležité zdroje financií.

Ostrovný štát v súčasnosti zápasí aj covidom - počty nakazených v posledných týždňoch dosiahli najvyššiu úroveň od začiatku pandémie. Kuba sa rozhodla vyrobiť vlastné vakcíny proti ochoreniu, plány na očkovanie obyvateľstva však podľa dostupných správ viaznu.