Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

Blinken oznámil novú pomoc pre Ukrajinu vo výške dvoch miliárd dolárov

Na snímke Antony Blinken (vpravo) a Dmytro Kuleba. Foto: TASR/AP

Spojené štáty urýchlene posielajú na Ukrajinu muníciu, obrnené vozidlá, rakety a protivzdušnú obranu, aby zabezpečili ich rýchle dodanie na frontovú líniu, vyhlásil Blinken.

Kyjev 15. mája (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu v Kyjeve oznámil ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške dvoch miliárd dolárov (1,9 miliardy eur). Zároveň vyhlásil, že Ukrajina sa má sama rozhodnúť, či použije americké zbrane na ruskom území. TASR sa odvoláva na agentúry AFP a Reuters.

Spojené štáty urýchlene posielajú na Ukrajinu muníciu, obrnené vozidlá, rakety a protivzdušnú obranu, aby zabezpečili ich rýchle dodanie na frontovú líniu, vyhlásil Blinken na tlačovej konferencii s ukrajinským rezortným partnerom Dmytrom Kulebom. Zdôraznil, že sa zameriavajú na poslanie raketových systémov Patriot a iných foriem kritickej protivzdušnej obrany.

Blinken sa vyjadril aj k požiadavke Kyjeva, aby ukrajinské jednotky mohli používať americké zbrane na útoky na ruskom území. Uviedol, že USA tento krok nepodporujú, ale Ukrajina musí urobiť rozhodnutie sama.

Šéf americkej diplomacie taktiež informoval, že k podpísaniu bilaterálnej bezpečnostnej dohody USA s Ukrajinou by mohlo dôjsť v nasledujúcich týždňoch.

Oznámenie o ďalšej pomoci prichádza v čase, keď ruské jednotky od predošlého piatka zintenzívnili ostreľovanie ukrajinskej Charkovskej oblasti. V ten istý deň začala ruská armáda svoju ofenzívu v tamojšom pohraničí. Ruskí vojaci prekročili hranicu na viacerých miestach na severozápade Ukrajiny a snažia sa obsadiť pohraničné obce na jej území.

Situácia podnietila Ukrajinu na evakuáciu tisícov ľudí z oblasti. Z dôvodu spomínanej ofenzívy zrušil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nasledujúcich dňoch všetky svoje zahraničné cesty.

Nové vojenské dodávky sú výsledkom schválenia zákona o pomoci pre Ukrajinu v hodnote takmer 61 miliárd eur, ktorý v apríli odobril Kongres USA a podpísal prezident Joe Biden.