Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Blinken podporil právo Izraela na obranu proti útokom Hamasu

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Obrana vlastného teritória je podľa Blinkena základným právom Izraela.

Washington 14. mája (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyjadril vo štvrtok hlboké znepokojenie v súvislosti s nárastom pouličného násilia medzi Arabmi a Židmi v Izraeli. S odkazom na eskalujúci konflikt medzi židovským štátom a palestínskym hnutím Hamas vyhlásil, že Izrael má právo na obranu svojho územia pred útokmi.

"Sme hlboko znepokojení násilím v uliciach Izraela," povedal Blinken, ktorého citovala agentúra AFP. Ako dodal, moslimovia tento týždeň slávia sviatok íd al-fitr a židia oslavujú Šavuot (Sviatok týždňov), pričom obe komunity "majú právo zúčastniť sa na slávení sviatkov bez strachu z násilia".

"Domnievame sa, že Izraelčania a Palestínčania si zaslúžia rovnakú mieru slobody, bezpečnosti, dôstojnosti a prosperity," vyhlásil Blinken na spoločnej tlačovej konferencii so šéfkou austrálskej diplomacie Marise Payneovou, ktorá pricestovala na návštevu USA.

Spojené štáty si podľa ministra želajú čo najskoršie "ukončenie pokračujúceho násilia, ktorého obeťou sa stávajú životy nevinných detí, žien a mužov".

V súvislosti s eskaláciou napätia okolo pásma Gazy zdôraznil, že medzi vojenskými akciami oboch znepriatelených strán je zásadný rozdiel: židovský štát sa len bráni pred útokmi Hamasu, ktorý útočí na izraelské územie.

Obrana vlastného teritória je podľa Blinkena základným právom Izraela. "Veľmi jasne hovoríme, že raketové útoky (Hamasu) musia skončiť," vyhlásil šéf americkej diplomacie podľa agentúry AP.

Izraelská armáda tvrdí, že na židovský štát bolo z pásma Gazy od pondelka večera vystrelených zhruba 1750 rakiet. Vlna násilia si doposiaľ vyžiadala sedem obetí na izraelskej strane, kým v pásme Gazy podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva zahynulo už viac než 100 ľudí. Počet obetí na izraelskej strane je výrazne nižší len vďaka tomu, že väčšinu rakiet vystrelených z Gazy zneškodní izraelský systém protivzdušnej obrany.