Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Blinken požiada Izrael, aby minimalizoval utrpenie civilistov v Gaze

Šéf americkej diplomacie Anthony Blinken vystupuje s príhovorom pred odletom na Blízky východ z Andrewsovej vojenskej základne vo štvrtok 2. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Šéf americkej diplomacie zopakoval, že Izrael má podľa USA právo a povinnosť brániť sa po útokoch palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra.

Washington 2. novembra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken požiada Izrael, aby podnikol kroky na ochranu civilistov v pásme Gazy. Blinken to avizoval vo štvrtok pred odletom na Blízky východ. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Budeme hovoriť o konkrétnych krokoch, ktoré môžu a mali by byť podniknuté na minimalizáciu ujmy spôsobenej mužom, ženám a deťom v Gaze," povedal Blinken. "K tomuto sa Spojené štáty zaviazali," dodal.

Šéf americkej diplomacie zopakoval, že Izrael má podľa USA "právo a povinnosť brániť sa" po útokoch palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra. Zároveň však vyjadril zármutok nad úmrtiami Palestínčanov, ktoré pobúrili veľkú časť arabského sveta.

"Keď vidím palestínske dieťa vytiahnuté z trosiek zrútenej budovy zasiahne ma to rovnako, ako keď vidím (zranené) dieťa v Izraeli alebo kdekoľvek inde... Takže je to niečo, na čo máme povinnosť reagovať, a budeme," uviedol Blinken, ktorý sa má v piatok stretnúť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Americký minister zahraničných vecí zároveň potvrdil, že sa bude snažiť zabrániť ďalšej eskalácii konfliktu medzi Izraelom a Hamasom po tom, ako na Izrael v uplynulých dňoch útočili aj Iránom podporované libanonské hnutie Hizballáh a jemenskí húsijskí povstalci. "Niektorými našimi krokmi sme dali jasne najavo, že sme odhodlaní zabrániť akejkoľvek eskalácii".