Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Blinken: Pre ochranu civilistov v Pásme Gazy je potrebné urobiť viac

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a jeho indický rezortný kolega Subrahmanjam Džajšankar pózujú počas stretnutia v Naí Dillí v piatok 10. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Izrael vo štvrtok informoval, že zavedie denné štvorhodinové humanitárne prestávky v bojoch na severe Pásma Gazy.

Naí Dillí 10. novembra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok privítal zavedenie humanitárnych prestávok v Pásme Gazy zo strany Izraela. Dodal však, že pre ochranu civilistov v tejto oblasti je potrebné urobiť omnoho viac. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Myslím, že sme dosiahli určitý pokrok... Zároveň som však dal jasne najavo, že je treba urobiť omnoho viac, pokiaľ ide o ochranu civilistov a poskytovanie humanitárnej pomoci," uviedol Blinken na návšteve v Naí Dillí. Humanitárne prestávky podľa neho ľuďom umožnia presunúť sa ďalej od bojov.

"Zahynulo príliš veľa Palestínčanov. Priveľa z nich posledné týždne trpelo a my chceme urobiť všetko, čo sa dá, aby sme ich ochránili a čo najviac im pomohli," dodal americký minister.

Izrael vo štvrtok informoval, že zavedie denné štvorhodinové humanitárne prestávky v bojoch na severe Pásma Gazy. Americký prezident Joe Biden tento krok prijal, hoci podľa neho ich zavedenie trvalo "trochu dlhšie, ako dúfal".

Blinken počas uplynulých dní navštívil aj Južnú Kóreu a Japonsko. India je jeho posledná zastávka pred návratom do USA.