Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Blinken pripustil možnosť, že jadrová zmluva s Iránom nebude obnovená

Na archívnej snímke Anthony Blinken 25. augusta 2021 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas tiež uviedol, že Irán príliš dlho odkladá svoj návrat k rokovaniam.

Berlín 8. septembra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu naznačil, že ak sa Irán do určitého momentu nevráti k rokovaniam ohľadne svojho jadrového programu, Spojené štáty odstúpia od vyjednávaní zameraných na obnovenie jadrovej zmluvy s touto krajinou. Informovala o tom agentúra AFP.

"Nestanovím konkrétny dátum, ale blížime sa k bodu, v ktorom návrat k prísnemu dodržiavaniu dohody neprinesie ten úžitok, ktorý táto dohoda (v minulosti) dosiahla," povedal Blinken novinárom počas návštevy americkej základne Ramstein v Nemecku.

Šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas tiež uviedol, že Irán príliš dlho odkladá svoj návrat k rokovaniam. Dodal, že svojho iránskeho rezortného kolegu telefonicky vyzval, aby sa Teherán čo najrýchlejšie vrátil k rokovaciemu stolu. Napriek tomu však Berlín očakáva, že nová iránska vláda bude aj naďalej podporovať závery z predchádzajúcich rokovaní, vyhlásil Maas.

Po tom, čo sa úradu prezidenta islamskej republiky ujal na začiatku augusta konzervatívec Ebráhím Raísí, Teherán avizoval, že rozhovory zamerané na obnovenie rokovaní sa pravdepodobne v najbližších dvoch až troch mesiacoch neuskutočnia.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v utorok informovala, že monitorovanie jadrových aktivít Iránu je "vážne narušené" odvtedy, ako Teherán 23. februára obmedzil jej inšpekcie.
Na archívnej snímke Donald Trump, 30. júna 2021.
Foto: TASR/AP

Teherán sa v roku 2015 zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie sankcií. Bývalý americký prezident Donald Trump v roku 2018 od tejto dohody odstúpil a voči Iránu znova zaviedol tvrdé ekonomické sankcie.

Trumpov nástupca Joe Biden naznačil, že Spojené štáty sú pripravené vrátiť sa k jadrovej dohode, jeho administratíva však od Iránu najprv očakáva, že začne opäť plniť záväzky vyplývajúce z pôvodnej zmluvy.