Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Blinken prisľúbil pomoc čiernomorskému regiónu

Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná konferencia sa konala druhýkrát, tentoraz v hlavnom meste Bulharska Sofii.

Sofia 16. apríla (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken využil v pondelok Čiernomorskú bezpečnostnú konferenciu na to, aby ubezpečil štáty hraničiace s Čiernym morom, že sa môžu spoľahnúť na podporu Spojených štátov amerických. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Bezpečnostná konferencia sa konala druhýkrát, tentoraz v hlavnom meste Bulharska Sofii. Blinken sa na nej zúčastnil cez videohovor, počas svojho príhovoru krajinám prisľúbil bezpečnostnú, ekonomickú a politickú podporu a vyzdvihol dôležitosť mieru v regióne.

"(Ruský prezident Vladimir) Putin si myslel, že susedné štáty Ukrajiny sa rozhádajú, ale mýlil sa," vyjadril sa Blinken a dodal, že USA budú pokračovať v podporovaní Ukrajiny.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba taktiež prostredníctvom videohovoru spojencom Ukrajiny povedal, že Kyjev potrebuje základnú vojenskú podporu vrátane munície, delostrelectva a systémov protivzdušnej obrany, aby sa lepšie dokázal brániť proti ruskej invázií.

Kuleba uviedol, že podpora ukrajinskej protivzdušnej obrany zároveň posilní regionálnu a globálnu stabilitu, keďže ochráni štáty susediace s Ukrajinou a celý čiernomorský región pred ruskými vzdušnými útokmi. Dodal, že jediný jazyk, ktorému Moskva rozumie a ktorý rešpektuje, je "sila".

Kuleba sa ďalej vyjadril, že región Čierneho mora musí byť súčasťou Severoatlantickej aliancie, aby v ňom bol pokoj a mier.

Čiernomorskú bezpečnostnú konferenciu zorganizovali ministerstvá obrany a zahraničných vecí Bulharska a Ukrajiny v spolupráci s ukrajinským Centrom pre obranné stratégie. S Čiernym morom susedia Bulharsko, Gruzínsko, Rumunsko, Rusko, Turecko a Ukrajina.