Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Blinken sa stretol s Wang Yi, hovorili i o sporných témach

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vpravo) si podáva ruku s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Yi počas stretnutia v Nusa Dua na indonézskom letovisku Bali v sobotu 9. júla 2022. Foto: TASR/AP

Blinken a Wang sa stretli na indonézskom ostrove za zatvorenými dverami deň po stretnutí šéfov diplomacií G20. Bolo to ich prvé stretnutie od minulého októbra.

Bali 9. júla (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v sobotu na indonézskom ostrove Bali stretol so svojim čínskym náprotivkom Wang Yi, pričom obaja vyjadrili nádej na spoluprácu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Vo vzťahu, ktorý je tak zložitý a dôležitý ako ten medzi Spojenými štátmi a Čínou, je o čom hovoriť," povedal Blinken na úvod stretnutia s Wangom, pri tom ako pózovali pred americkou a čínskou vlajkou v rezortnom hoteli.

"Veľmi sa tešíme na produktívny a konštruktívny rozhovor,"
povedal Blinken.

Wang vyhlásil, že prezident Si Ťin-pching verí v spoluprácu, ako aj "vzájomný rešpekt" medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomickými mocnosťami. "Čína a Spojené štáty sú dve veľké krajiny, takže je potrebné, aby si zachovali normálne výmeny a spolupracovali na tom, aby sa tento vzťah naďalej posúval vpred tým správnym smerom," povedal.

Wang a Blinken prediskutovali i viaceré sporné otázky, od ciel a obchodu, cez ľudské práva až po Taiwan a spory v Juhočínskom mori.

Blinken a Wang sa stretli na indonézskom ostrove za zatvorenými dverami deň po stretnutí šéfov diplomacií G20. Bolo to ich prvé stretnutie od minulého októbra.