Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Blinken sa v Mníchove stretol s Wang Imom

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo Washingtone 8. februára 2023. Foto: TASR/AP

Bolo to prvé takéto stretnutie medzi dvoma svetovými mocnosťami od incidentu s údajným čínskym špionážnym balónom.

Mníchov 18. februára (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v sobotu stretol s najvyšším čínskym diplomatom Wang Imom počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Bolo to prvé takéto stretnutie medzi dvoma svetovými mocnosťami od incidentu s údajným čínskym špionážnym balónom, ktorý Spojené štáty zostrelili.

"Môžeme potvrdiť, že minister Blinken ukončil stretnutie s... Wang Imom na okraj Mníchovskej bezpečnostnej konferencie," uviedol predstaviteľ ministerstva zahraničia e-mailom pod podmienkou zachovania anonymity.

Spor o balón, ktorý preletel nad územím Spojených štátov a Kanady a bol zostrelený na príkaz prezidenta Joea Bidena, poškodil bilaterálne vzťahy a odohral sa v čase, keď Západ pozorne sleduje reakciu Pekingu na ukrajinskú vojnu.

Čínsky minister zahraničia Wang I označil reakciu Washingtonu na údajný čínsky špionážny balón za "hysterickú a absurdnú".

"Na oblohe je mnoho balónov z mnohých krajín. Chcete zostreliť každý jeden z nich?" spýtal sa Wang I na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v bavorskej metropole.

Americký prezident Joe Biden nariadil 4. februára zostrelenie čínskeho balóna, ktorý sa pohyboval aj nad severozápadom USA v blízkosti citlivých vojenských objektov. Podľa Washingtonu išlo o špionážny balón. Peking tvrdí, že to bol zatúlaný civilný balón používaný na meteorologické účely.