Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Blinken sa v Štokholme stretne so šéfom ruskej diplomacie Lavrovom

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Šéf americkej diplomacie bude s Lavrovom rokovať popri stretnutí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe po schôdzke s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom.

Riga 1. decembra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa vo štvrtok v Štokholme stretne so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom, informovala v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa USA. Schôdzka sa uskutoční v čase obnoveného vojenského napätia na hraniciach Ruska s Ukrajinou.

Šéf americkej diplomacie bude s Lavrovom rokovať popri stretnutí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) po schôdzke s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom.

V lotyšskom hlavnom meste Riga sa v utorok začalo zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí, ktorému predsedá generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Témou dvojdňových ministerských rozhovorov je reakcia na kroky Ruska, ktoré zhromažďuje vojakov a vojenskú techniku blízko ukrajinských hraníc.

Kuleba na stredajšom stretnutí požiadal NATO, aby prijalo odstrašujúce opatrenia na zastavenie možnej ruskej invázie na Ukrajinu. Žiadal jasnú komunikáciu s Moskvou, prípravu balíčka sankcií a zvýšenie vojenskej podpory Kyjevu.

Stoltenberg po utorkových rozhovoroch povedal, že Rusko zaplatí "vysokú cenu", ak spustí vojenskú operáciu proti Ukrajine. Členské krajiny NATO podľa Stoltenberga môžu proti Rusku zaviesť sankcie. NATO samotné o sankciách nerozhoduje, pripomína AFP. Členské krajiny však poskytujú Ukrajine vojenskú podporu.

Moskva akékoľvek tvrdenia o príprave možného útoku na Ukrajine odmieta.