Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Blinken telefonoval s ministrom zahraničných vecí Saudskej Arábie

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Šéf americkej diplomacie sa saudskoarabskému ministrovi poďakoval sa úsilie Saudskej Arábie posilniť a rozšíriť prímerie v Jemene.

Washington 31. mája (TASR) - Šéf americkej diplomacie Antony Blinken v pondelok hovoril so saudskorabským ministrom zahraničných vecí princom Fajsalom bin Farhánom. Ministri sa v spoločnom telefonáte venovali sa aj situácii na Ukrajine či iránskemu jadrovému programu. TASR správu prevzala z oficiálnej webovej stránky amerického ministerstva zahraničných vecí.

Blinken sa saudskoarabskému ministrovi poďakoval sa úsilie Saudskej Arábie posilniť a rozšíriť prímerie v Jemene. Takisto hovorili o snahách zabrániť hospodárskym, environmentálnym a humanitárnym hrozbám, ktoré predstavuje ropný tanker FSO Safer. Tento rozpadávajúci sa ropný tanker FSO je teraz opustený pri jemenskom prístave Hudajda ovládanom povstalcami.

Blinken upozornil na dôležitosť medzinárodnej podpory pre Ukrajinu a obrany jej zvrchovanosti a územnej celistvosti. Takisto zdôraznil potrebu globálnej reakcie na krízu spojenú s potravinovou bezpečnosťou, ktorá je dôsledkom vojny na Ukrajine. Obaja ministri sa venovali aj výzvam, ktoré predstavuje iránsky jadrový program, či možnostiam spolupráce.