Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Blinken telefonoval s Wang Im o konflikte medzi Hamasom a Izraelom

Na archívnej snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Blinken podľa Millera svojmu čínskemu kolegovi deklaroval, že je v spoločnom záujme Pekingu i Washingtonu zastaviť možné rozšírenie konfliktu medzi Izraelom a palestínskym islamistickým hnutím Hamas.

Rijád 14. októbra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v sobotu telefonoval s čínskym kolegom Wang Im, ktorého vyzval, aby Čína využila svoj vplyv na dosiahnutie stabilnej situácie v regióne Blízkeho východu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Podľa hovorcu americkej diplomacie Matthewa Millera mal Blinken "produktívny" telefonát s Wang Im, ktorý trval približne jednu hodinu.

Blinken podľa Millera svojmu čínskemu kolegovi deklaroval, že je v spoločnom záujme Pekingu i Washingtonu zastaviť možné rozšírenie konfliktu medzi Izraelom a palestínskym islamistickým hnutím Hamas.

AFP píše, že Čína udržiava vrúcne vzťahy s Iránom, ktorého vedenie podporuje Hamas, ako aj libanonské militantné hnutie Hizballáh, ktoré by sa do konfliktu s Izraelom potenciálne mohlo zapojiť na strane Hamasu.

Podľa vyhlásenia čínskej diplomacie Wang I Blinkenovi povedal, že "Spojené štáty by mali prakticky zohrávať konštruktívnu a zodpovednú úlohu" a konflikt vrátiť späť na cestu politického riešenia.

"Pri riešení naliehavých medzinárodných problémov musia významné krajiny dodržiavať objektivitu a spravodlivosť, zachovať pokoj a zdržanlivosť a prevziať iniciatívu pri dodržiavaní medzinárodného práva," zdôraznil Wang I.



Dodal, že Peking vyzýva na zvolanie medzinárodného mierového stretnutia na podporu dosiahnutia širokého konsenzu, pričom potvrdil dlhodobé stanovisko Číny, a teda že východisko palestínskej otázky spočíva v realizácii "dvojštátneho riešenia".

Čína podľa AFP vo svojich vyhlásenia odsudzujúcich násilie v konflikte medzi palestínskym hnutím a Izraelom priamo nepomenovala Hamas, za čo si vyslúžila kritiku od niektorých predstaviteľov západných krajín.