Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Blinken: USA sú proti výstavbe židovských osád v Predjordánsku

Minister zahraničných vecí Spojených štátov amerických Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Dezignovaný izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo štvrtok dosiahol dohodu s krajne pravicovou stranou Náboženský sionizmus, čím sa priblížil k vytvoreniu novej vlády.

Washington 4. decembra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v nedeľu uviedol, že Spojené štáty sú rázne proti výstavbe židovských osád na západnom brehu Jordánu a tiež izraelskej anexii okupovaných území. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Dezignovaný izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo štvrtok dosiahol dohodu s krajne pravicovou stranou Náboženský sionizmus, čím sa priblížil k vytvoreniu novej vlády. Strana Náboženský sionizmus je proti palestínskej štátnosti a podporuje existenciu židovských osád na okupovaných územiach.

Blinken v rozhovore pre americkú proizraelskú advokátsku skupinu J Street povedal, že Washington bude izraelskú vládu hodnotiť viac na základe politiky, ktorú presadzuje, než v súvislosti s jej jednotlivými predstaviteľmi.

Dodal však, že administratíva amerického prezidenta Joea Bidena bude "neúnavne" pracovať na zachovaní nádeje na vytvorenie palestínskeho štátu.

"Budeme tiež naďalej jednoznačne odmietať akékoľvek činy, ktoré podkopávajú vyhliadky na riešenie (izraelsko-palestínskeho konfliktu) na úrovni dvoch štátov, vrátane rozširovania osád, krokov smerom k anexii západného brehu Jordánu, narušeniu historického stavu svätých miest a podnecovania k násiliu," uviedol.

Šéf amerického rezortu diplomacie tiež povedal, že Bidenova administratíva bude trvať na tom, aby izraelská vláda dodržiavala "základné demokratické princípy vrátane rešpektovania práv LGBTQ komunity a rovnakého výkonu spravodlivosti pre všetkých izraelských občanov".

Medzinárodné spoločenstvo, vrátane USA, v drvivej väčšine považuje výstavbu židovských osád na okupovaných územiach za nezákonnú alebo nelegitímnu.