Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Blinken: USA vyjadrujú solidaritu s obyvateľmi Hongkongu

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Čínsky prezident v piatok viedol oslavy pri príležitosti 25. výročia britského odovzdania mesta Číne, pričom kedysi každoročné prodemokratické demonštrácie sú teraz umlčané, pripomína AFP.

Washington 1. júla (TASR) - Solidaritu Washingtonu s obyvateľmi Hongkongu, ktorí pod nadvládou Číny zažívajú "eróziu autonómie", vyjadril vo štvrtok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zároveň vyzval na obnovenie ich osobných slobôd, informovala agentúra AFP.

Z Hongkongu sa stala osobitná správna oblasť na základe dohody, ktorú podpísali Čína a Veľká Británia 19. decembra 1984. Čína sa v nej zaviazala, že ďalších 50 rokov bude rešpektovať autonómiu a slobody v Hongkongu na základe princípu "jedna krajina, dva systémy".

Peking v roku 2020 zaviedol v Hongkongu prísny zákon o národnej bezpečnosti v reakcii na násilné protesty v meste v roku 2019. Podľa Blinkena viedlo zavedenie tohto zákona k "erózii autonómie".

"Teraz je zjavné, že úrady v Hongkongu a Číne viac nepovažujú demokratickú účasť, základné slobody a nezávislé médiá" za súčasť modelu riadenia 'jedna krajina, dva systémy' z roku 1997, uviedol Blinken vo vyhlásení.

"Vyjadrujeme solidaritu s ľuďmi v Hongkongu a posilňujeme ich výzvy na obnovenie sľúbených slobôd," dodal.

Čínsky prezident Si Ťin-pching v piatok viedol oslavy pri príležitosti 25. výročia britského odovzdania mesta Číne, pričom kedysi každoročné prodemokratické demonštrácie sú teraz umlčané, pripomína AFP.

Si Ťin-pching vo štvrtok povedal, že po masových protestoch v roku 2019 sa Hongkong "znovuzrodil z ohňa a vynoril sa z neho s obrovskou vitalitou".

Podľa Blinkena však bola následná implementácia prísneho čínskeho bezpečnostného zákona – vrátane zatvárania médií a väznenia predstaviteľov opozície – súčasťou "snahy zbaviť Hongkončanov toho, čo im bolo sľúbené".