Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Blinken: Uzbekistan by mal pri reformách brať ohľad na ľudské práva

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívil v stredu 1. marca 2023 súbor kultúrneho miesta Khast-Imam v Taškente v Uzbekistane. Foto: TASR/AP

Šéf americkej diplomacie sa stretol s uzbeckým prezidentom Šavkatom Mirzijojevom, ktorý prisľúbil zavedenie nových ekonomických reforiem a väčšiu politickú otvorenosť.

Taškent 1. marca (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu vyzval predstaviteľov Uzbekistanu, aby pri vytváraní nových reforiem mali na zreteli aj dodržiavanie ľudských práv. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Blinken v rámci svojej cesty do strednej Ázie navštívil v utorok Kazachstan, kde sa k nemu pripojili lídri všetkých piatich tamojších bývalých sovietskych republík. V stredu následne odcestoval do Uzbekistanu.

Šéf americkej diplomacie sa stretol s uzbeckým prezidentom Šavkatom Mirzijojevom, ktorý prisľúbil zavedenie nových ekonomických reforiem a väčšiu politickú otvorenosť. Blinken zároveň rokoval aj s uzbeckým ministrom zahraničných vecí Bachtijorom Sajdovom o investíciách zo strany USA a tiež o situácii v susednom Afganistane.

Hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price uviedol, že Blinken počas rokovaní "vyzval na ochranu ľudských práv a základných slobôd vrátane zaistenia slobody a transparentnosti médií".

Prezident Mirzijojev vo februári vyhlásil, že niektorí predstavitelia ho nútia, aby obmedzil slobodu médií, on by to však podľa vlastných slov "nikdy neurobil". Ľudskoprávne organizácie i napriek tomu tvrdia, že uzbecké médiá sú stále prísne kontrolované a kritici vlády môžu čeliť trestu odňatia slobody.

Agentúra AFP pripomína, že Blinken v utorok prisľúbil pomoc Spojených štátov pre strednú Áziu s cieľom znížiť závislosť tohto regiónu od Ruska. Pomoc vo výške 25 miliónov dolárov dopĺňa predchádzajúcich 25 miliónov dolárov oznámených vlani v septembri. Cieľom je pomôcť stredoázijským krajinám pri diverzifikácii obchodných trás a vytváraní pracovných miest.

Blinken v stredu odcestuje do indickej metropoly Naí Dillí, kde sa zúčastní na stretnutí ministrov zahraničných vecí skupiny G20.