Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Blinken v Bukurešti odsúdil ruské útoky na infraštruktúru Ukrajiny

Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba počúva svojho amerického rezortného kolegu Antonyho Blinkena počas stretnutia v rámci druhého a záverečného dňa rokovania ministrov zahraničných vecí členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) v Bukurešti v stredu 30. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Blinken avizoval, že západní spojenci zriaďujú skupinu na koordináciu podpory pri obnove ukrajinskej infraštruktúry.

Bukurešť 30. novembra (TASR) — Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu odsúdil ruské útoky na civilnú infraštruktúru Ukrajiny a označil ich za "barbarské". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Za posledných niekoľko týždňov Rusko zbombardovalo viac ako tretinu ukrajinskej energetickej infraštruktúry, čím vystavilo milióny ľudí zime," povedal Blinken po stretnutí s rezortnými kolegami z členských krajín NATO v Bukurešti.

"Toto sú nové ciele (ruského) prezidenta (Vladimira) Putina... Táto brutálnosť voči ukrajinskému ľudu je barbarská," dodal.

Ministri zahraničných vecí krajín Severoatlantickej aliancie v utorok vyjadrili solidaritu s Ukrajinou v boji proti ruskej agresii a prisľúbili pomoc pri oprave ukrajinskej infraštruktúry zničenej pri ruských útokoch.

Blinken avizoval, že západní spojenci zriaďujú skupinu na koordináciu podpory pri obnove ukrajinskej infraštruktúry. Ďalej uviedol, že Spojené štáty a spojenci poskytnú Kyjevu súbežne s tým protivzdušné systémy "na vybudovanie najlepšej možnej obrany".

Šéf americkej diplomacie tiež uviedol, že Spojené štáty podporujú dosiahnutie "spravodlivého a trvalého mieru", ale nálety ukázali, že Moskva oň nemá záujem.

"Útoky Ruska na ukrajinských civilistov sú poslednou ukážkou toho, že prezident Putin v súčasnosti nemá záujem o zmysluplnú diplomaciu," dodal Blinken.