Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Blinken v nasledujúcich dňoch odcestuje na Blízky východ

Na archívnej snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Oznámenie o plánovanej ceste prišlo po tom, čo Blinken vo štvrtok pred uvedením prímeria do platnosti dvakrát telefonoval s Aškenazim.

Washington 21. mája (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken "v nasledujúcich dňoch" odcestuje na Blízky východ. Oznámil to vo štvrtok rezort diplomacie USA po tom, čo sa Izrael a palestínske radikálne hnutie Hamas dohodli na zastavení bojov na 11 dní, informuje agentúra AFP.

Blinken hovoril vo štvrtok s izraelským ministrom zahraničných vecí Gabim Aškenazim, ktorý "privítal plány ministra Blinkena pricestovať do regiónu," uviedol hovorca Štátneho departmentu Ned Price. Blinken sa podľa neho v nasledujúcich dňoch "stretne s izraelskými, palestínskymi a regionálnymi partnermi na rokovaniach o obnove a spolupráci na vytvorení lepšej budúcnosti pre Izraelčanov i Palestínčanov".

Oznámenie o plánovanej ceste prišlo po tom, čo Blinken vo štvrtok pred uvedením prímeria do platnosti dvakrát telefonoval s Aškenazim. Prímerie sprostredkoval Egypt po narastajúcom medzinárodnom tlaku na zastavenie krviprelievania.

Americký prezident Joe Biden privítal prímerie ako "pravú príležitosť" na mier. Izraelská armáda tvrdí, že Hamas a ďalšie islamistické ozbrojené skupiny v Gaze vystrelili na Izrael vyše 4300 rakiet. Vyžiadalo si to 12 obetí vrátane dvoch detí a jedného vojaka, pripomína agentúra AP.

Izraelské nálety na Gazu následne zabili 232 Palestínčanov vrátane 65 detí, pričom zranenia utrpelo najmenej 1900 ľudí, uvádza ministerstvo zdravotníctva v Gaze.

Prímerie okrem Hamasu zahŕňa aj Islamský džihád, druhé najmocnejšie militantné zoskupenie v pásme Gazy, a vstúpilo do platnosti v piatok ráno o 01.00 h SELČ (02.00 h miestneho času).