Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Blinken v Osle označil SR za kľúčového spojenca v NATO a partnera

Tony Blinken, archívne foto. Foto: TASR/AP

Blinken na Twitteri napísal, že sa v Osle na neformálnom zasadnutí Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí stretol aj so šéfom diplomacie SR Miroslavom Wlachovským.

Oslo 2. júna (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok v nórskom Osle označil Slovensko za kľúčového spojenca v NATO a partnera pri presadzovaní demokracie, v oblasti bezpečnosti a podpory pre Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe jeho vyjadrenia na sociálnej sieti.

Blinken na Twitteri napísal, že sa v Osle na neformálnom zasadnutí Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí stretol aj so šéfom diplomacie SR Miroslavom Wlachovským. Ten na tomto neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO povedal, že pre Slovensko ani pre Ukrajinu neexistujú lepšie bezpečnostné záruky než členstvo v Severoatlantickej aliancii.

Blinken na Twitteri oznámil, že v Osle absolvoval stretnutia aj s rezortnými partnermi z ďalších krajín. Nórskej ministerke zahraničných vecí Anniken Huitfeldtovoej sa poďakoval za organizáciu toho stretnutia.

S nemeckou ministerkou zahraničných vecí Annalenou Baerbockovou, s Catherine Colonnovou, ktorá je ministerkou zahraničných vecí Francúzska, i s britským šéfom diplomacie Jamesom Cleverlym hovoril o koordinácii podpory pre Ukrajinu, ktorá sa bráni ruskej agresii. Blinken tiež vyjadril znepokojenie zo strany USA v spojitosti s jadrovou eskaláciou Iránu.

Hlavným témami dvojdňových rokovaní v Osle, ktoré sa skončili vo štvrtok, boli prípravy rozhodnutí Aliancie na júlový summit v litovskom Vilniuse, ako aj rozvoj politických vzťahov medzi NATO a Ukrajinou s dôrazom na ďalšiu pomoc tejto krajine. Ministri diskutovali aj o potrebe posilnenia východného krídla NATO vrátane Slovenska.