Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Blinken viní Rusko z vytvárania falošných provokácií

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková na úvod mníchovskej konferencie uviedla, že Rusko hromadením svojich jednotiek predstavuje "absolútne neprijateľnú hrozbu".

Mníchov 18. februára (TASR) - Ostreľovanie na východe Ukrajiny za posledných 48 hodín je súčasťou ruského úsilia o vytvorenie "falošných provokácií" na ospravedlnenie ďalšej "agresie" voči tejto bývalej sovietskej krajine, vyhlásil v piatok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Jeho slová zazneli na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, informovala agentúra AFP.

To, čo sa stalo "za posledných 24 až 48 hodín, je súčasťou scenára, ktorého cieľom je vytvárať falošné provokácie, následnej reakcie na tieto provokácie a páchania ďalšej agresie proti Ukrajine", povedal Blinken.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková na úvod mníchovskej konferencie uviedla, že Rusko hromadením svojich jednotiek predstavuje "absolútne neprijateľnú hrozbu".

"Táto kríza preto nie je ukrajinskou krízou. Je to ruská kríza. Vyzývame Rusko, aby okamžite stiahlo svojich vojakov," povedala Baerbocková počas panelovej diskusie s Blinkenom.

Baerbocková zároveň obhajovala rozhodnutie svojej krajiny neposlať na Ukrajinu zbrane minulosťou Nemecka v spojitosti s druhou svetovou vojnou a povinnosťou hľadať iné spôsoby, ako zabezpečiť mier.

Nemecká ministerka tiež varovala, že v prípade ruskej invázie by Západ uvalil na Moskvu zdrvujúce sankcie. Bidenova administratíva dala jasne najavo, že invázia by znamenala koniec plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2), ktorý bol vybudovaný s cieľom zvýšiť export ruského plynu do Nemecka.

"My v Nemecku sme pripravení zaplatiť vysokú cenu," zdôraznila s tým, že na stole sú všetky možnosti, aj Nord Stream 2.

V poradí 58. Mníchovská bezpečnostná konferencia sa začala v piatok a potrvá do nedele. Jednou z jej hlavných tém je ukrajinská kríza a napäté vzťahy Západu a Ruska. Medzi účastníkmi sú americká viceprezidentka Kamala Harrisová, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, šéf OSN António Guterres, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová či ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Naopak, chýbajú zástupcovia Ruska.