Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Blinken: Voľby v Nikarague stratili všetku dôveryhodnosť

Na archívnej snímke Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Nikaragujská Najvyššia volebná rada (CSE) v piatok vyradila z nadchádzajúcich prezidentských volieb hlavnú opozičnú stranu, ktorá viedla alianciu proti znovuzvoleniu Daniela Ortegu za prezidenta.

Washington 8. augusta (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v sobotu uviedol, že novembrové voľby v Nikarague "stratili všetku dôveryhodnosť". Informovala o tom agentúra AFP a dodala, že Blinken obvinil prezidenta Daniela Ortegu z "autokratických" krokov, ktorými sa snaží zlikvidovať svojich protivníkov.

"USA vnímajú najnovšie nedemokratické, autoritárske kroky režimu, poháňané Ortegovým strachom z volebnej prehry, ako posledný úder, ktorý zlikviduje šancu Nikaraguy zrealizovať slobodné a spravodlivé voľby na jeseň tohto roku," uviedol Blinken vo vyhlásení a dodal, že tento volebný proces vrátane jeho konečných výsledkov stratil všetku dôveryhodnosť.

Nikaragujská Najvyššia volebná rada (CSE) v piatok vyradila z nadchádzajúcich prezidentských volieb hlavnú opozičnú stranu, ktorá viedla alianciu proti znovuzvoleniu Daniela Ortegu za prezidenta.

CSE v uznesení uviedla, že nariadila "zrušenie právneho štatútu strany Občania za slobodu (CxL)", pretože opozičná strana sa dopúšťa "verbálnych aktov, ktoré podkopávajú nezávislosť, suverenitu a sebaurčenie" Nikaraguy.

Úrady za posledné dva mesiace zadržali najmenej 31 opozičných predstaviteľov, vrátane siedmich uchádzačov o kandidatúru v prezidentských voľbách.

Súčasný prezident Nikaraguy Daniel Ortega sa bude vo voľbách naplánovaných na 7. novembra uchádzať o štvrté po sebe idúce funkčné obdobie. V tandeme s Ortegom bude opäť kandidovať aj jeho manželka, viceprezidentka Rosario Murillová.

Ortega (75) je svojimi odporcami obviňovaný z autoritárstva, a to najmä po brutálnom potlačení protivládnych demonštrácií v roku 2018, ktoré si podľa ľudskoprávnych organizácií vyžiadali viac ako 300 obetí a tisíce ľudí vyhnali do exilu.

Ortega stál na čele revolúcie proti dlhoročnej diktatúre Anastasia Somozu a jeho rodiny. Kubou inšpirovaní sandinisti sa zmocnili moci v roku 1979. Ortega bol prezidentom v rokoch 1985-90, do prezidentského úradu sa vrátil v roku 2007.