Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Blinken vyjadril podporu rodine zabitej palestínskej novinárky

Na nedatovanej snímke palestínska novinárka pracujúca pre panarabskú televíziu al-Džazíra Šírín abú Aklaová v Jeruzaleme. Foto: TASR/AP

Abú Aklaovú, prominentnú televíznu reportérku, zastrelili v stredu počas mediálneho pokrývania izraelského zásahu na okupovanom Západnom brehu Jordánu, pripomína AFP.

Berlín 15. mája (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken hovoril s rodinou zabitej palestínskej novinárky Šírín abú Aklaovej po tom, čo kritizoval Izrael za použite sily na jej pohrebe, uviedli v nedeľu zdroje z rezortu diplomacie USA. Informovala o tom agentúra AFP.

Blinken počas svojej sobotňajšej cesty do nemeckej metropoly Berlín na schôdzku ministrov zahraničných vecí Severoatlantickej aliancie (NATO) v telefonickom rozhovore s rodinnými príslušníkmi zabitej novinárky vyjadril "úprimnú sústrasť", uviedol nemenovaný predstaviteľ ministerstva.

Šéf americkej diplomacie podľa neho tiež "venoval pozornosť novinárskej práci abú Aklaovej a dôležitosti slobodnej a nezávislej tlače".

Blinken ponúkol rodine novinárky televízie al-Džazíra, ktorá mala aj americké občianstvo, podporu zo strany amerických diplomatov v Jeruzaleme.

Abú Aklaovú, prominentnú televíznu reportérku, zastrelili v stredu počas mediálneho pokrývania izraelského zásahu na okupovanom Západnom brehu Jordánu, pripomína AFP. Televízia al-Džazíra uviedla, že ju "chladnokrvne" zabil Izrael. Izrael spočiatku uviedol, že na vine by mohli byť palestínski ozbrojenci, následne však prisľúbil vyšetrovanie.

Na piatkovom pohrebe abú Aklaovej v Jeruzaleme sa izraelská polícia s obuškami vrhla na smútiacich a zhabala im palestínske vlajky, pričom rakva s telom novinárky takmer spadla na zem.

Blinken už skôr uviedol, že ho konanie izraelskej polície "hlboko znepokojilo" a ministerstvo zahraničných vecí USA vyzvalo na transparentné vyšetrenie jej zabitia.