Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Blinken vyjadril smútok nad smrťou nevinných Palestínčanov

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken (vľavo) a palestínsky vodca Mahmúd Abbás si po stretnutí v meste Ramalláh na Západnom brehu Jordánu v utorok 31. januára 2023 podávajú ruky. Foto: TASR/AP

Blinken zopakoval, že USA podporujú vznik palestínskeho štátu. Izraelské kroky však podľa Washingtonu vytvárajú prekážky pre dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Ramalláh 31. januára (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok po stretnutí s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom vyjadril smútok nad smrťou "nevinných" Palestínčanov počas vlny násilia na okupovanom Západnom brehu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Šéf americkej diplomacie sa stretol s Abbásom v meste Ramalláh na Západnom brehu, čo bola posledná zastávka na jeho ceste po Blízkom východe s cieľom bolo zastaviť najnovšie krviprelievanie. Blinken sa tiež stretol s izraelským premiérom Benjaminom Netanyahuom a jeho ministrom obrany Joavom Galantom.

V piatok zastrelil palestínsky útočník sedem ľudí pri synagóge v anektovanom východnom Jeruzaleme, deň predtým izraelská armáda v husto obývanej časti Západného brehu zabila desať Palestínčanov.

Tento mesiac si konflikt vyžiadal životy 35 dospelých Palestínčanov a detí - vrátane útočníkov, militantov a civilistov a šiestich izraelských civilistov vrátane dieťaťa a jednej Ukrajinky.

Rok 2022 bol v Predjordánsku najkrvavejší od roku 2005, keď OSN začala monitorovať usmrtených na tomto okupovanom území.

"Palestínčania aj Izraelčania zažívajú čoraz väčšiu neistotu; majú čoraz väčší strach doma, vo svojich komunitách a modlitebniach," povedal Blinken v Ramalláhu a vedľa neho stál palestínsky prezident Abbás.

Blinken v pondelok odsúdil aj Palestínčanov, "ktorí oslavujú... teroristické činy, ktoré berú nevinné životy". Reagoval tým na streľbu vo východnom Jeruzaleme.

Po stretnutiach s palestínskymi obyvateľmi vyhlásil, že videl, "ako Palestínčanom mizne z očí horizont nádeje".

Blinken zopakoval, že USA podporujú vznik palestínskeho štátu. Izraelské kroky však podľa Washingtonu vytvárajú prekážky pre dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu. Medzi ne patrí "rozširovanie izraelských osád na palestínskych územiach, legalizácia týchto osád, demolácia domov a násilné vysťahovanie Palestínčanov, narušovanie historického štatútu posvätných miest a, samozrejme, podnecovanie násilia alebo tichý súhlas s ním".