Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Blinken vyjadril úctu demonštrantom z námestia Nebeského pokoja

Na archívnej snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Čínske úrady sprísnili bezpečnostné opatrenia v okolí tohto námestia.

Washington 4. júna (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok vyjadril úctu demonštrantom z radov študentov, ktorí prišli o život počas zásahu bezpečnostných zložiek na námestí Nebeského pokoja (Tchien-an-men) v Pekingu v roku 1989. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Blinken na sociálnej sieti pripomenul, že v sobotu (4. júna) uplynulo od krvavého zásahu voči demonštrantom a okolostojacim 33 rokov. "Boj za demokraciu a slobodu sa aj dnes ozýva Hongkongom, kde Čínska ľudová republika a hongkonské úrady zakázali každoročnú manifestáciu na pamiatku obetí masakry na námestí Nebeského pokoja, čím sa pokúšajú potlačiť spomienky na tento deň," uviedol minister vo vyhlásení, z ktorého cituje AP. USA podľa jeho slov budú aj naďalej otvorene hovoriť o zverstvách a prípadoch porušovania ľudských práv - vrátane tých v Hongkongu, čínskej autonómnej oblasti Sin-ťiang a v Tibete - a presadzovať vyvodenie zodpovednosti voči Číne.
Na archívnej snímke desaťtisíce ľudí sa v Hongkongu 4. júna 2015 zúčastnili na tichej sviečkovej demonštrácii v parku v centre na pamiatku 26. výročia krvavého vojenského potlačenia demonštrantov na pekinskom Námestí nebeského pokoja.
Foto: TASR/AP

Čínske úrady v sobotu sprísnili bezpečnostné opatrenia v okolí tohto námestia. Polícia v Hongkongu v piatok uzavrela časť Victoria Parku, kde sa každoročne konávala sviečková manifestácia na pamiatku obetí tejto masakry.

Demonštrácie za dodržiavanie základných ľudských sa na námestí Tchien-an-men konali od 15. apríla do 4. júna 1989. Ich potlačenie armádou si podľa odhadov vyžiadalo 1000-10.000 obetí na životoch. Čína oficiálne priznáva len zhruba tri stovky obetí.

Spomienku na masaker z roku 1989 si v sobotu pripomenú na celom svete, pripomína AFP. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) organizuje sviečkové manifestácie v 20 rôznych mestách.