Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Blinken vyzval izraelského a palestínskeho vodcu aby obnovili pokoj

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken, 8. februára 2023. Foto: TASR/AP

Minister zdôraznil, že Izraelčania a Palestínčania musia podniknúť kroky, ktoré obnovia pokoj a vyjadril silný nesúhlas USA s jednostrannými opatreniami, ktoré by eskalovali napätie.

Washington 19. februára (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken hovoril v sobotu s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a osobitne aj s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. V rozhovoroch opätovne potvrdil podporu USA pre dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu v tomto regióne a požiadal oboch lídrov, aby "obnovili pokoj". TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Blinken telefonicky hovoril s oboma predstaviteľmi, aby znovu potvrdil záväzok USA k "vyjednanému dvojštátnemu riešeniu a nesúhlasu s politikou, ktorá ohrozuje jeho životaschopnosť," uviedol hovorca rezortu americkej diplomacie Ned Price.

Minister zdôraznil, že Izraelčania a Palestínčania musia podniknúť kroky, ktoré obnovia pokoj a vyjadril tiež silný nesúhlas USA s jednostrannými opatreniami, ktoré by ďalej eskalovali napätie.

Telefonáty nasledovali po rozhodnutí novej izraelskej vlády zlegalizovať deväť nepovolených židovských osád na okupovanom Západnom brehu Jordánu – krok, ktorý vyvolal takmer jednomyseľnú kritiku medzi hlavnými mocnosťami vrátane Spojených štátov.