Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Blinken vyzval juhovýchodnú Áziu, aby podnikla kroky proti Mjanmarsku

Na archívnej snímke Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Vojenský prevrat v Mjanmarsku sa začal ráno 1. februára 2021.

Singapur 14. júla (TASR) - Spojené štáty majú "hlboké obavy" z vojenského prevratu v Mjanmarsku a vyzývajú štáty juhovýchodnej Ázie, aby podnikli kroky na zastavenie násilia a obnovenie demokracie v nepokojnej krajine. Po virtuálnom rokovaní s členmi Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) to v stredu vyhlásil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Informovala o tom agentúra Reuters.

ASEAN, ktorého členom je aj Mjanmarsko, vedie diplomatické úsilie s cieľom ukončiť destabilizáciu situácie. Blinken počas virtuálneho zasadnutia vyzval na "prepustenie všetkých nespravodlivo zadržaných a obnovenie demokracie v krajine", uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price.

Vojenský prevrat v Mjanmarsku sa začal ráno 1. februára 2021. K puču došlo v deň, keď sa mala konať ustanovujúca schôdza nového parlamentu, ktorý vzišiel z novembrových volieb. Armáda prevrat zdôvodnila podozreniami z volebných podvodov pre drvivé víťazstvo Národnej ligy za demokraciu vedenej laureátkou Nobelovej ceny mieru Aun Schan Su Ťij. Moc v krajine oficiálne prevzal veliteľ ozbrojených síl. Výsledky volieb z novembra 2020 vyhlásil za neplatné a oznámil, že sa uskutočnia nové voľby po skončení výnimočného stavu, ktorý má trvať jeden rok. Okrem Su Ťij bol zadržaný aj prezident Win Mjin, ďalší členovia vlády aj parlamentu. Celkovo skončilo za mrežami vyše 3000 ľudí. Pri protestoch podľa odhadov agentúry AFP zomrelo 900 občanov.